Tîlvăr și-a exprimat îngrijorarea, la Cernăuți, față de situația lui Druc și a solicitat punctul de vedere al oficialilor

Angel TîlvăMinistrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, a avut duminică, în cadrul vizitei la Cernăuți, întrevederi cu viceguvernatorul Administrației Regionale de Stat, Ruslan Senciuk, și cu primarul orașului, Kaspruk Oleksey, oficialul român exprimându-și îngrijorarea față de situația în care Mircea Druc, cetățean român, a fost împiedicat să își continue călătoria la intrarea în Ucraina. Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, ministrul delegat a amintit ca membrii comunității românești din Odesa au fost primii care au condamnat anexarea ilegală a Crimeei, anexare considerată ilegală și contrară normelor de drept.
„Totodată, în contextul în care România a fost primul stat al UE care a ratificat Acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, oficialul român și-a exprimat îngrijorarea față de situația în care Mircea Druc, cetățean român, a fost împiedicat să își continue călătoria la intrarea în Ucraina. Totodată, Angel Tîlvăr a subliniat importanța pe care libertatea presei o are în condițiile libertății de circulație și accesului neîngrădit al jurnaliștilor la evenimentele pe care le consideră relevante. În acest context, ministrul delegat a solicitat punctul de vedere al oficialilor cu care s-a întâlnit în ceea ce privește situația menționată”, se arată în comunicat. Demnitarul român și-a exprimat dorința că mesajele pozitive de la nivel înalt să fie preluate de administrațiile locale,  care sunt importante în planul de reforme care are ca rezultat și continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina.  Ministrul delegat a amintit și Acordul de mic trafic de frontieră,  semnat pe 2 octombrie 2014 de prim-miniștrii din Ucraina și România, care va intra în vigoare în mai 2015 și va aduce beneficii concrete pentru aproximativ 2 milioane de  cetățeni. ”A fost, totodată, menționată și păstrarea identității etnice, lingvistice și religioase a comunităților tradiționale de români, ca unul dintre obiectivele fundamentale ale statului român. În acest sens, ministrul  delegat a solicitat sprijin autorităților în ceea ce privește acțiunile pe care mediul asociativ și comunitățile le organizează, în așa fel încât promovarea relațiilor dintre România  și Ucraina să se transpună și la nivelul acestora”, se mai arată în comunicatul citat. Potrivit MAE, pe lângă problemele legate de folosirea limbii române în sistemul de educație și unificarea programei școlare, ministrul delegat a solicitat sprijin autorităților locale și regionale de la Cernăuți pentru derularea proiectului vizând reabilitarea Casei Aron Pumnul.