Eurostat: România în rândul statelor membre UE în care prețurile producției industriale au stagnat în luna iulie

Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,1% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna iulie 2015 comparativ cu luna iunie 2015, însă România, Slovenia, Germania, Malta și Olanda au fost singurele state membre în care prețurile producției industriale au stagnat de la o lună la alta, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe categorii de bunuri, prețurile producției industriale în UE au înregistrat cele mai mari scăderi în sectorul energetic (minus 1%) și în industria bunurilor intermediare (minus 0,1%). În schimb, prețurile au crescut cu 0,1% atât în cazul bunurilor de capital cât și în industria bunurilor de folosință îndelungată.

În ritm anual, prețurile producției industriale au scăzut în toate statele membre, cu excepția Luxemburgului, unde au crescut cu 0,5%. Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Danemarca (minus 9%), Lituania (minus 8,3%) și Marea Britanie (minus 7%). În România, prețurile producției industriale au înregistrat o scădere de 1,5% în ritm anual, mai mică decât reducerea de 2,1% înregistrată în zona euro și declinul de 2,7% înregistrat în UE.

Pe categorii de bunuri, prețurile producției industriale în UE au înregistrat cele mai mari scăderi în sectorul energetic (minus 9,9%), industria bunurilor de uz curent (minus 1,1%) și în industria bunurilor intermediare (minus 0,7%). În schimb, s-au înregistrat creșteri de prețuri în cazul bunurilor de capital (0,8%) și în industria bunurilor de folosință îndelungată (1%).