Consiliul Europei cere statelor membre să respecte drepturile omului în cazul tuturor refugiaților

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a atras miercuri atenția asupra obligațiilor celor 47 de state membre ale CoE în legătură cu tratamentul imigranților și solicitanților de azil, inclusiv în ceea ce privește găzduirea lor și condițiile de viață temporare, pentru a asigura respectarea drepturilor omului.

‘Actuala criză a imigranților creează provocări fără precedent pentru statele europene’, a afirmat Thorbjorn Jagland într-o scrisoare adresată statelor membre ale Consiliului Europei. ‘Unui grup restrâns de țări i se cere să găzduiască majoritatea celor sosiți, iar solidaritatea politică este pusă la grea încercare’, a mai spus el.

El le-a cerut insistent tuturor liderilor europeni să-și ajute aliații și statele vecine pentru a satisface nevoile imediate ale noilor sosiți.

‘Orice persoană care sosește pe teritoriul celor 47 de state membre ale Consiliului Europei este îndreptățit să aibă aceleași drepturi fundamentale ca toți ceilalți”, a mai spus Jagland, subliniind că deși există un număr extrem de mare de sosiri, nu poate exista nicio derogare de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tratamentul inuman și degradant.

‘Mulți dintre cei care sosesc sunt solicitanți de azil ale căror cereri de a rămâne în Europa vor fi acceptate”, a adăugat el. ‘Contravine propriilor interese să maltratezi sau să înjosești oricare viitor membru al societăților noastre’, a mai spus el.

Totodată, secretarul general al Consiliului Europei a cerut o analiză urgentă a lacunelor juridice care în prezent împiedică urmărirea penală a traficanților și îmbunătățirea metodelor de cooperarea judiciară între Europa și țările din sudul Mediteranei. El a le-a cerut de asemenea tuturor statelor membre ale CoE să sprijine Planul Regional de Răspuns pentru Siria al UNHCR.