Furtună de nisip fără precedent în Liban, Siria și Israel

Cea mai gravă furtună de nisip înregistrată de-a lungul anilor a afectat marți nordul și estul Libanului, lăsând în urmă cel puțin doi morți, iar circa 750 de persoane au ajuns la spital cu dificultăți de respirație, a anunțat ministerul sănătății din Liban citat de DPA.

Furtuna a afectat, de asemenea, și alte părți ale regiunii Levant, inclusiv Siria, Iordania și Israel.

Guvernele din întreaga regiune au avertizat persoanele bolnave și pe cele în vârstă, precum și femeile gravide să evite activitățile fizice intense deoarece praful, care a generat un smog dens în orașe, ar putea vătăma plămânii și afecta respirația.

Departamentul Meteorologic de pe aeroportul internațional ‘Rafik Hariri’ din Beirut a descris furtuna ca fiind „fără precedent” în istoria modernă a țării.

În țara vecină, Siria, furtuna de nisip a afectat zona al-Mayadeen din estul provinciei Deir al-Zour. Spitalele nu au mai făcut internări din cauza numărului mare de persoane internate cu probleme respiratorii. Au fost afectate, de asemenea, nordul și centrul țării.

Eitan Maza, analist al calității aerului la ministerul israelian al protecției mediului, a declarat că furtuna de nisip a pornit dintr-o depresiune joasă din nord-estul Siriei, care a transport nisipul din deșert în întreaga regiune.

„În Israel, aceasta a fost cea mai mare concentrație de praf măsurată în luna septembrie în ultimii 15 ani, iar în Ierusalim a fost cea mai mare concentrație de praf măsurată în același interval de timp”, a declarat Maza pentru agenția DPA.

Districtul libanez de nord Akkara a fost cel mai greu lovit din această țară, conform agenției naționale de presă din Liban.

Ministerul israelian al mediului a avertizat în legătură cu consecințele asupra sănătății ale furtunii care s-a întins din nordul Israelului, în Galileea, în partea centrală, afectând inclusiv Ierusalimul și Tel Aviv-ul, a informat Ynet News.

Ministerul a avertizat școlile împotriva organizării de activități în aer liber pentru copii și a atras atenția celor cu probleme de sănătate să se abțină de la efort fizic.

Au fost avertizați și conducătorii auto, cărora li s-a recomandat să fie precauți în trafic, reducerea semnificativă a vizibilității putând duce la accidente, mai scrie DPA.