Gorghiu: PNL va vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari; raportul conține păstrarea privilegiilor

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat miercuri că liberalii vor vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari, arătând că raportul comisiei nu conține doar modificările cerute de președintele Klaus Iohannis în reexaminarea actului normativ, ci și păstrarea privilegiilor.

„Poziția PNL pe legea privitoare la pensiile parlamentarilor este una foarte clară: vom vota împotriva acestor pensii speciale pentru parlamentari pentru că întotdeauna partidul nostru a dat un vot împotriva ideii de privilegiu și pentru că nu susținem criterii arbitrare pentru stabilirea pensiei pentru parlamentari, criterii care nu au nicio legătură cu principiul contributivității. (…) În realitate astăzi se va vota un raport care nu conține doar modificările aduse în cererea de reexaminare, ci se votează un raport care prevede punctul de vedere al comisiei pe toată legea, pe întreaga speță, pe întreaga reglementare. Vorbim pe fond de ideea de pensii speciale pentru parlamentari. Vom vota împotriva acestui proiect”, a afirmat Gorghiu, într-o conferință de presă.

Ea a subliniat că liberalii vor vota împotriva pensiilor speciale, considerând că legea este ”inoportună”.

„Nu este un raport exclusiv pe reexaminare. (…) Solicitarea de reexaminare a vizat anumite prevederi, în schimb fondul problemei rămâne nemodificat de PSD, și anume ideea de pensii speciale este cea pe care noi o contestăm. Solicitarea de reexaminare a fost trecută prin comisie și acele articole au fost mai mult sau mai puțin modificate. Problema noastră este că întreaga lege cu acele modificări pe articolele propuse la reexaminare de Președinție este neoportună. Legea în ansamblul ei o găsim ca o formă care conservă privilegiile pe care PSD le-a votat și în primă instanță și vom vota împotrivă. (…) Astăzi, PNL va vota împotriva legii, vom vota împotriva privilegiilor. Raportul nu se referă exclusiv la cererea de reexaminare, el se referă în parte la cererea de reexaminare, restul legii rămâne neschimbat, din nefericire, fiindcă sunt conservate acele privilegii pentru parlamentari — pensiile speciale care nu respectă principiul contributivității. Vom vota împotriva legii în această formă”, a susținut liderul PNL.

Copreședintele PNL a precizat că liberalii vor analiza dacă această lege ar putea fi atacată la CCR, însă a arătat că în acest moment este prematur.

Alina Gorghiu se îndoiește că ar exista parlamentari PNL care ar putea vota în favoarea acestui proiect, susținând că, „din păcate, voturile PSD sunt mai mult decât suficiente ca să fie promovată această lege”.

Ea a mai spus că deputatul PNL Mircea Toader, membru în Comisia privind Statutul deputaților și senatorilor, a votat pentru aspectele din reexaminare și împotriva raportului final privind reexaminarea Legii pensiilor speciale.