Germanii, majoritar favorabili primirii de refugiați, însă diferențele est/vest rămân semnificative

Germanii sunt în continuare favorabili într-un procent foarte mare primirii de refugiați, însă diferențele de atitudine dintre locuitorii din estul și vestul țării rămân semnificative, potrivit unor sondaje de opinie date publicității vineri, informează AFP.

Potrivit tradiționalului ‘Politbarometer’ al postului public de televiziune ZDF, 66% dintre persoanele intervievate aprobă decizia guvernului condus de Angela Merkel de a favoriza aducerea (în Germania), la sfârșitul săptămânii trecute, a circa 30.000 de bărbați, femei și copii, reținuți o perioadă în Ungaria.

O majoritate și mai largă — 85% — estimează că această politică va atrage în Germania numeroși alți imigranți, însă 62% dintre cei intervievați consideră că țara lor este capabilă să-i primească pe acești sute de mii de oameni care fug din calea războiului și a sărăciei.

În ceea ce privește bugetul alocat în acest scop, 43% dintre cei intervievați aprobă deblocarea, anunțată la începutul săptămânii, a unei sume de 6 miliarde de euro în 2015, pentru organizarea acestei primiri, în timp ce un sfert din populația Germaniei estimează chiar că va fi necesar să se cheltuiască mai mult.

Potrivit sondajului ‘Deutschlandtrend’ al postului de televiziune ARD, 61% dintre cetățenii germani ‘nu văd în refugiați o amenințare’, ceea ce înseamnă o ușoară creștere în raport cu cele 59% anunțate săptămâna trecută, cu puțin timp înainte de înregistrarea unui vârf de sosiri, în week-end.

Diferența dintre estul și vestul Germaniei este, cu toate acestea, una semnificativă. Doar 36% dintre locuitorii Germaniei de vest sunt îngrijorați de acest aflux de imigranți, comparativ cu cei 43% dintre locuitorii fostei Republici Democrate Germane, unde au avut loc vara aceasta manifestații ostile la adresa refugiaților.

În total, 81% dintre germani consideră că sosirea a 800.000 de solicitanți de azil, cât este prevăzut pentru acest an — adică de patru ori mai mult decât anul trecut și echivalentul a 1% din populația țării — nu a schimbat deocamdată cu nimic viața lor de zi cu zi.

Susținută de opinia publică, politica Angelei Merkel suscită, cu toate acestea, tensiuni în tabăra conservatoare, între creștin-democrații de la CDU și aliații lor bavarezi de la CSU.

Tot vineri, Hans-Peter Friedrich, vicepreședintele grupului parlamentar al CSU, a calificat, în paginile cotidianului bavarez Passauer Neuen Presse, primirea de imigranți veniți din Ungaria drept ‘o eroare politică fără precedent’, care va avea ‘consecințele unui cataclism’.

‘Am pierdut controlul’, a notat fostul ministru de interne, considerând ‘total iresponsabil’ faptul că mii de persoane vin în Germania în fiecare zi, ‘fără ca nimeni să poată evalua câți combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic sau de agenți islamiști’ se numără printre nou-sosiți.