Bihor: Ziua porților deschise la societatea de transport local, în Săptămâna Europeană a Mobilității

 

Săptămâna Europeană a Mobilității 2015 va începe miercuri cu Ziua Porților Deschise la sediul societății de transport local, a declarat luni, pentru AGERPRES, managerul SC Oradea Transport Local Csuzi Istvan.

‘Astăzi putem să ne mândrim cu poate cel mai performant sistem de tramvaie din România, fiind primii care am achiziționat tramvaie noi încă din 2008, astfel încât avem zece tramvaie moderne, exact ca și cele din Viena. Pentru întreținerea acestora am accesat fonduri europene pentru construcția unui laborator de cercetare mecatronică, având în dotare o aparatură care nu se prea mai regăsește decât în capitala Austriei,’ a declarat pentru AGERPRES directorul Csuzi Istvan.

Din anul 2009 s-a implementat un management de flotă prin GPS, care pentru călători înseamnă afișaje on-line în 85 de stații, în timp real. Din 2013 a început introducerea sistemului de e-tiketing în Oradea, extins în 2014 și pe Zona Metropolitană Oradea, unde operatorul de transport va deveni, din 2016, operator regional în Băile Felix, comunele Sânmartin și Borș.

OTL a demarat, în 2011, o cursă internațională, transfrontalieră, reluată în septembrie 2015, după o întrerupere de un an, între Oradea și Biharkeresztes, unde în jur de 700 de orădeni și-au cumpărat case și terenuri.

În ce privește autobuzele, directorul a precizat faptul că aproape jumătate din numărul acestora sunt moderne, cu podea joasă. Pentru integrarea operatorilor județeni s-a decis construcția autogărilor la intrările principale ale municipiului Oradea, fiind construită Autogara Nufărul, dată în folosință de un an, urmând la sfârșitul anului să se finalizeze Autogara Decebal, iar în vara anului 2016 se va inaugura autogara de lângă Gara centrală.

Aproape 80% din infrastructura pentru tramvaie este modernizată, cu macaze automate. Un traseu foarte important, cel din centrul municipiului — Piața Unirii, a fost redeschis circulației duminică, cu două săptămâni mai devreme decât termenul oficial, pentru a veni în întâmpinarea noului an școlar.

Ziua Porților Deschise la SC Oradea Transport Local (OTL) face parte din agenda evenimentelor organizate în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2015 în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, A.D.I. Transregio și Asociația ProBikers, având sloganul ‘Alege, Schimbă, Combină’.

Săptămâna Europeană a Mobilității este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă și este organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Această campanie are drept scop încurajarea autorităților locale să introducă și să promoveze măsuri de transport sustenabil, respectiv să invite cetățenii să încerce alternative la utilizarea autoturismelor.