Adi Cristi
Adi Cristi

SCHIMBĂRI PROFUNDE DE ARHITECTURĂ POLITICĂ

Adi Cristi

Adi Cristi

Traian Băsescu și-a pus din nou echipamentul de luptă. Tricoul albastru deschis, cu care a trecut prin două referendumuri și prin alegerile prezidențiale pentru al doilea său mandat de președinte al României, a fost din nou pus pe trupul marinarului neînfricat. Acest marinar a dat de furcă poporului român un deceniu, ajuns în istoria imediată a spațiului mioritic ca fiind zece ani de umilință și batjocură la noi acasă. Nu au mai râs alții de noi, atâta timp cât noi înșine am fost ocupați cu această batjocură. Ne-a lăsat hăhăiți și mințiți, de cei pe care, de un sfert de veac, îi tot alegem să ne reprezinte, să lucreze pentru noi, să ne facă viața mai ușoară, să ne dea de știre când o vom duce mai bine decât am dus-o, atunci când mămăliga a explodat. Nimic nu ne mai ajută să ieșim la lumină atâta timp cât suntem încă prizonierii emoțiilor și a gesturilor spectaculoase. Încă suntem captivați de spectacol, oricât de pueril ar fi, dacă strălucirea mărgelelor din sticle colorate sau reflexele aurii reușesc să ne entuziasmeze într-atât încât nu ne mai interesează și ceea ce se află sub acest superficial ambalaj.  Acest primitivism indus de spectacolul de circ, lângă care nimeni nu ezită să ne pună și o bucată de pâine, continuă să ne dicteze ordinea lucrurilor și a ierarhiei îngrămădiților la putere.

De această dată, fiind recunoscuți europeni cu acte în regulă, nu ne mai putem face că nu observăm ceea ce se întâmplă prin împrejurimile noastre, în curtea vecinilor unguri, de exemplu sau chiar prin Înaltele Curți de la Bruxelles.  Arhitectura scenei politice românești este pe punctul de a se schimba în profunzime, dar și în dimensiunea sa spațială. Astfel, nu cred că electoratul maghiar va ști cum să voteze majoritar pentru unul din cele trei partide ale căror deziderate politice sunt subordonate interesului etnicilor maghiari, de cetățenie română.

Naționalismul este provocat la redeșteptare de situația din ce în ce mai agitată a Europei, după presiunea semnificativă pe care refugiații din Nordul Africii și cei din Orientul Mijlociu au reușit să o pună pe Uniunea Europeană.

Această dezgropare a securii naționalismului va prinde pe picior greșit pe UDMR, în special, atâta timp cât vectorul său de imagine, Budapesta, s-a compromis profund în fața românilor prin atitudinea barbară și greu de interpretat pe care guvernul lui Viktor Orban a manifestat-o față de refugiații care au fost măcelăriți pur și simplu la granița Ungariei cu Serbia. Poate gestul care a înfuriat cel mai mult România a fost acela prin care pe 70 de kilometri de graniță, între România și Ungaria, maghiarii au decis să ridice și aici un gard de sârmă ghimpată. Cred că, o astfel de decizie, în inima Uniunii Europei, nu face decât să ne trimită în istorie și să ne aducă aminte de botnițele pe care românii trebuiau să le poarte la cules de struguri pe moșiile grofilor, sau de gardurile încă neuitatelor lagăre ale morții, cu atât mai mult cu cât Ungaria a fost de fiecare dată de partea călăilor, în cele două conflagrații mondiale.

Un alt dezechilibru al scenei politice va fi înregistrat în zona celor 70% aparținând USL, procent aflat astăzi în suspansul din care PSD încearcă să-l conserve, să-l înghețe, chiar dacă pe fond social-democrații se confruntă cu mari probleme de imagine, provocate de hăituirea primului ministru de DNA, chiar dacă Victor Ponta nu a ezitat să se îndepărteze de funcția politică, cu scopul declarat de a proteja partidul. PSD a nimerit însă din lac în puț, din mâinile unui infractor trimis în judecată, în cele ale unui deja condamnat într-o primă instanță (chiar dacă Liviu Dragnea încearcă să pozeze în postura eroului care a luptat cu prețul acestei condamnări pentru victoria în alegeri a USL). Nici PNL nu se simte prea bine, nu este sigur că va fi protejat de dosarele pe care DNA continuă să le lanseze în spațiul public, mai ales că o serie de delațiuni îi vor aduce în prim planul vieții publice pe cei care sunt deja cercetați în afacere EADS și Microsoft.

Un astfel de culoar nu va fi refuzat de două partide care s-au ținut deocamdată în afara banului public. UNPR și MP.

Gabriel Oprea și Traian Băsescu. Primul trebuie doar să fie constant cu principiile afișate, cu parada sensibilă a siguranței naționale, în timp ce Traian Băsescu nu va ezita să atace atunci când animalul politic din el îi va da semnalul. În acel moment, trebuie să fim conștienți că marinarul bleu-jandarm va sfâșia tot ce-i va ieși în cale, așa cum a făcut-o și o face de 12 ani continuu.