Președintele Germaniei, Joachim Gauck, atenționează că există limite în privința numărului de refugiați ce pot fi primiți

Germany Sochi BoycottPreședintele Germaniei, Joachim Gauck, a atenționat că există limite în privința numărului de refugiați pe care îl poate absorbi țara sa, care se pregătește pentru cel puțin 800.000 de solicitanți de azil în acest an, transmite Reuters. Comentariul șefului statului, care are în principal un rol ceremonial, dar ale cărui afirmații au o încărcătură morală puternică, ar putea alimenta dezbaterea aprinsă privind numărul refugiaților pe care societatea germană poate să-i integreze.
„Vrem să ajutăm. Avem un suflet mare. Totuși, există o limită la ceea ce putem face”, a spus duminică seară Joachim Gauck, fost activist pentru drepturile omului în fosta Germanie de Est comunistă.
„Capacitățile noastre de primire de persoane sunt limitate, deși nu știm deocamdată care sunt aceste limite”, a adăugat el.
Gauck pare să adopte o poziție mai prudentă în această problemă decât cancelarul Angela Merkel, care a spus că Germania poate face față unui aflux record de solicitanți de azil.
Declarația vine în contextul apariției unor semnale privind tensiuni între solicitanții de azil, care sunt parte a unui val de migrație în masă spre Uniunea Europeană din Orientul Mijlociu și părți din Africa.
Duminică, 14 persoane au fost rănite într-o ceartă care a degenerat în bătaie între două grupuri rivale într-un centru pentru refugiați din orașul Calden din vestul Germaniei, a informat poliția. Refugiații sunt cazați în corturi instalate pe un aerodrom neutilizat.
Un sindicat al polițiștilor germani a sugerat că refugiații ar trebui separați în funcție de religia lor pentru a se reduce riscul de dispute.
Popularitatea Angelei Merkel a scăzut semnificativ din cauza gestionării crizei refugiaților, au relevat două sondaje la sfârșitul săptămânii trecute, ceea ce arată o schimbare de atitudine în cea mai populată țară a UE.
Guvernul federal a decis săptămâna trecută să ofere celor 16 landuri circa 4 miliarde de euro anul viitor pentru a le ajuta să acopere costurile cu refugiații.