Adi Cristi
Adi Cristi

ÎNSPRE REAPRINDEREA MOTOARELOR

Adi Cristi

Adi Cristi

Pesediștii au partidul varză făcut. Este ciuruit, mai ales în zona capului. Dacă ar trebui să ții minte observațiile nevinovate, naive și de bun simț ale lui Robert Negoiță, pe când se credea om normal, cu reflexe de autoapărare firești pentru un congres extraordinar, organizat pe motiv de autosuspendare a liderului, înțepat de viespea DNA, atunci, fără doar și poate, Liviu Dragnea nu avea de ce să ridice mănușa, cu atât mai mult cu cât, PSD a dat un lider, trimis de-abia în judecată, pentru un alt lider deja condamnat, este adevărat, într-o primă instanță.

Să fiu înțeles în litera și spiritul a ceea ce spun și nu prin prisma speculațiilor, care se poartă de la unul la altul, de parcă moda telefonului fără fir se dorește a relua comunicarea ”după ureche”.

Liviu Dragnea, în condițiile enunțate mai sus, devine mult mai puțin credibil decât Victor Ponta, chiar dacă acesta din urmă nu a dorit să țină cont de ”glasul partidului”, glas ce face din Liviu Dragnea o marionetă. Liviu Dragnea greșește din momentul în care încearcă să-și construiască imaginea celui care s-a sacrificat pe altarul partidului. El suportă rigorile unor interese politice prelinse în sistemul torționar al Justiției, sistem creat de inexplicabilul și inexprimabilul Traian Băsescu, pe când făcea în această țară tot ceea ce-și dorea. (Astăzi, artizanul Cutiei Pandorei, în versiunea modernă, se pregătește să devină, la rândul său, victima sistemului).

Nu poți valida o ilegalitate doar pentru că intențiile pe care le-ai avut în vedre sunt decontate ”în numele binelui acestui popor”. Este adevărat, cu Traian Băsescu la conducerea țării, românii au dus-o incredibil de rău, atât prin batjocura, cât și prin umilința impusă de măsurile extrem de dure și de violente, pe care Traian Băsescu le-a gestionat cu de la sine putere.

Dacă și instanța finală va constata că Liviu Dragnea a încălcat legea, condamnându-l, acesta va fi obligat să părăsească conducerea PSD, aruncând partidul într-o nemeritată prăpastie. Un nou congres, o nouă alegere, o nouă stare de confuzie, o degringoladă profundă provocată în mijlocul electoratului, dar și în rândul coaliției de guvernare, a căror parteneri politici se vor vedea puși în situația de a-și reevalua poziția în coaliție.

Vinovații principali pentru această neinspirată soluție, cu Liviu Dragnea candidat, înainte ca instanța să se pronunțe definitiv în dosarul cu fraudele la referendumul organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, din iulie 2012, vor fi cei care l-au susținut în acest demers, pe cât de periculos pe atât de lipsit de logică (dacă ținem cont de deciziile pe care același PSD le-a luat împotriva celor care au probleme cu legea).

Astăzi, Liviu Dragnea primește adeziuni de la majoritatea organizațiilor județene ale PSD, pregătind scena politică pentru o detonare de proporții inimaginabilă. Dacă planul Liviu Dragnea eșuează, pe motiv de condamnare definitivă, atunci PSD se va găsi într-o mare problemă. Este ca și cum liderul se plimbă pe aticul blocului cu 30 de etaje, alunecând pur și simplu în gol. Această sinucidere politică este alimentată, se pare, nu neapărat de inconștiență. cât mai ales de o atitudine produsă de hipnoza conducătorului, cel care nu are decât o singură carte, pe care este obligat să-și joace destinul. Sunt și astfel de caractere dispuse să joace totul pe o singură carte, chiar dacă știu că acea carte din mână nu poate să-i susțină nimic altceva decât cacialmaua predestinată poporului român.

La vot, în interiorul partidului, va ieși cu siguranță Liviu Dragnea. Poziția Justiției va fi foarte importantă pentru a înțelege punctul în care ne aflăm. Dacă Liviu Dragnea va scăpa, ”inexplicabil” pentru procurorii DNA, fiind achitat, astfel încât toate luminile rampei vor fi îndreptate înspre aceștia, obligând sistemul să producă modificări profunde care să reușească să acopere aceste găuri majore în principiile democrației, ale separării puterilor, în statul de drept.

Dacă Liviu Dragnea va fi condamnat, atunci va răsări din nou Victor Ponta, căruia i se va netezi drumul pentru a-și reconsolida poziția de lider al PSD, partid ce poate astfel să-și reaprindă motoarele, pentru a conta în anul electoral 2016.

Mai există și varianta cu ambii lideri condamnați, ceea ce ne va trimite într-o altă realitate, greu de explicat cu datele pe care le avem astăzi, cu un Gabriel Oprea atât de explicit în ceea ce privește colaborarea cu Victor Ponta – premier, și mai puțin cu PSD.