Adi Cristi
Adi Cristi

ROMÂNII PUN CĂLCÂIUL PE AORTA PREȘEDINTELUI

Adi Cristi

Adi Cristi

Klaus Iohannis nu poate să treacă mai sus de monosilabisismul afișat încă de acum un an, atunci când a trebuit să stea în fața poporului român, pentru ca acesta să-l poată măsura ”din cap și până în picioare”, din cel mai ascuns gând și până la rostirea acestuia.

Poporul român s-a săturat să fie lăsat ”cu ochii în Soare” sau cu limba scoasă în ploaie, așteptând ca președintele ales să evolueze în limitele promisiunilor făcute, de genul celor cu ”punct și de la capăt”, ”România lucrului bine făcut” și restul balivernelor, taxate atunci ca fiind ”vorbe puține și fapte multe”! Poporul a dat de știre, prin reacțiile de ultim moment, că nu mai este dispus să fie luat de prost, că nu mai are răbdarea de a aștepta să mai treacă un mandat sau să mai cauționeze un bezmetic rătăcit conjunctural prin Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis preferă postura țaței care iese în poartă și ceartă satul că nu a fost luată în seamă când a mai fost și ea pe la bal, pe la horă, pe la sârbă, pe vremea neprihănirii ei. Nici o acțiune a actualului președinte nu poate fi suprapusă peste ceea ce a promis el românilor, pe când se dădea a fi victima războiului surd dintre Victor Ponta și ”oamenii lui Traian Băsescu”, strecurați pe sub ușă în PNL.

Poporul l-a sancționat imediat pe Klaus Iohannis, prăbușindu-l la încredere sub procentul Regelui Mihai. Astfel, Majestatea Sa se bucură de încrederea a 53% dintre români, în timp ce încrederea în actualul președinte al României s-a prăbușit alarmant la 42%, față de procentul de peste 60%, pe care îl avea imediat după alegerile din decembrie 2014.

Sondajul mai precizează la acest nivel topul încrederii în personalitățile țării: Mugur Isărescu pe locul al treilea cu 39%, Patriarhul Daniel cu 38%, Victor Ponta cu 36%, urmat de Gabriel Oprea cu 35%, Călin Popescu Tăriceanu cu 31%, Liviu Dragnea cu 28%, Sorin Oprescu cu 26%, Traian Băsescu 13%, Vasile Blaga 12%, Monica Macovei 11%, Emil Boc 11%, Alina Gorghiu, 9%, Cătălin Predoiu 7%.

Un scurt comentariu ar trebui să ne păstreze atenția asupra acestui rezultat sociologic, nuanțând câteva procente. În primul rând, există un grup de personaje principale ale politicii românești, Mugur Isărescu, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, care oricând pot să ocupe Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni. Apoi, după 50 de zile de arest preventiv, Sorin Oprescu mai păstrează un capital de încredere foarte mare (26%). Traian Băsescu și Vasile Blaga sunt înghețați de mai bine de doi ani în procentul de 12-13%, în timp ce Alina Gorghiu, cel de-al doilea copreședinte al PNL nu reușește să adune mai mult de 9%, chiar dacă ea ar fi trebuit să aibă cel puțin procentele lui Vasile Blaga, dacă ținem cont de puternica erodare a PDL, partid care a fost întrebuințat de Traian Băsescu să facă toate lucrurile sale murdare, împotriva poporului român. În ceea ce-l privește pe Cătălin Predoiu, ”primul ministru din umbră”, acesta nu reușește să convingă decât 7% dintre români (sic!)

Referitor la activitatea şefului de stat şi a premierului, respondenţii s-au arătat mulţumiţi în proporţie de 44% de activitatea lui Klaus Iohannis. Activitatea lui Victor Ponta la conducerea Guvernului a fost şi aceasta evaluată de români. 48% dintre respondenţi s-au arătat mulţumiţi de activitatea premierului. Iată că, 61% dintre cei intervievaţi sunt de părere că Guvernul Ponta ar trebui lăsat să-şi încheie mandatul, în 2016, când vor avea loc alegeri parlamentare.

În topul încrederii în instituţiile publice conduc Pompierii cu 95%, urmaţi de Armată cu 83%, Jandarmeria cu 78%, iar Biserica pe locul al patrulea cu 72%. DNA se află abia pe locul al zecelea cu 55%, pe aceeaşi poziţie ca şi BNR. De asemenea, la acest capitol Guvernul se află înaintea Președinției, ceea ce poate să nuanțeze ”războiul dintre cele două Palate”, amestecând în această dispută și glasul poporului, cel care, de fapt, contează cel mai mult. Glasul poporului este cel care ar trebui să dicteze, este cel care ar trebui să pună ordine în toate ecuațiile pe care guvernanții și, în general, clasa politică, încearcă să le rezolve.

Sondajul Sociopol a fost efectuat în perioada 16-20 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.004 persoane, prin intermediul interviurilor telefonice. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%.

Ideea principală a acestei noi evaluări sociologice este că majoritatea românilor sunt nemulţumiţi de activitatea şefului statului, dar sunt de părere că Guvernul Ponta trebuie lăsat să-şi încheie mandatul. Cu alte cuvinte mai simple, românii pun călcâiul pe aorta președintelui, încercând astfel să-i arate: cine este șeful!