Finlanda suspendă evaluarea cererilor de azil ale migranților afgani

finlanda-decizie-drastica-in-privinta-refugiatilor-332143Finlanda a anunțat miercuri că suspendă prelucrarea cererilor de azil depuse de migranții afgani, în prezent desfășurându-se o evaluare a situației de securitate din țara lor de origine, transmite Reuters.

Autoritățile de la Helsinki vor evalua, de asemenea, practicile Uniunii Europene și posibilitatea de returnare a acestor migranți în Afganistan.

‘Directivele de evaluare a cererilor de azil sunt actualizate pe baza informațiilor obținute’, a comunicat Serviciul finlandez pentru Migrații.
Afganii formează un procent important din sutele de mii de migranți ajunși în Europa. La începutul acestei săptămâni, Austria a înaintat un proiect de lege menit să descurajeze cererile de azil din partea afganilor, în timp ce ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, le-a cerut recent acestora să rămână în țara lor.

În Finlanda, din cei în jur de 25.000 de solicitanți de azil intrați în acest an, 8% provin din Afganistan.

În luna octombrie, Helsinki a anunțat înăsprirea criteriilor de acordare a azilului pentru irakieni și somalezi, după o evaluare care a arătat o detensionare a situației de securitate în cele două țări. Criteriul principal de acordare a azilului a devenit situația individuală, cu alte cuvinte riscul personal cu care se confruntă solicitantul de azil irakian sau somalez în țara sa.

Imigrația a devenit un subiect politic ‘fierbinte’ în Finlanda, determinându-i pe mulți alegători să se îndrepte spre partidele de extremă dreapta și populiste, de teama pierderii locurilor de muncă și a restrângerii statului social.

Creșterea numărului de imigranți intervine într-un context economic dificil pentru Finlanda, al cărei PIB se contractă pentru al patrulea an conse