Vitamine pentru un par sanatos

Parul reflecta starea generala a organismului. Exista multe produse care promit un par sanatos si stralucitor. Unele dintre acestea chiar functioneaza, dar este important de retinut ca si alimentatia contribuie la mentinerea unui par sanatos.Anumite vitamine trebuie sa fie prezente in cantitati corespunzatoare in hrana zilnica. Frigul si vantul rece pot cauza uscarea parului si aparitia matretii. Cea mai buna metoda de a le combate este protejarea printr-o caciula sau palarie si completarea gradului de hidratare cu ajutorul produselor cosmetice.
Dieta bogata in proteine, legume si fructe. Parul contine o proteina numita keratina. De aceea, pentru un par sanatos, va recomandam o dieta bogata in proteine. Consumati alimente precum seminte, grau, nuci, mazare, fasole, oua, branza, iaurt, ulei de peste, carne de vitel, ficat. Pe langa aceasta alimentatie, nu uitati sa beti minimum doi litri de apa pe zi. O dieta bogata in fructe, legume si grasimi bune, suplimentata printr-un aport de multivitamine, ajuta la mentinerea sanatatii organismului si, implicit, a parului.Vitaminele A, C, E si B mentin sanatatea parului Vitaminele si mineralele au un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii podoabei capilare. Iata cateva surse alimentare din care le puteti procura:

* Vitamina A – antioxidant care ajuta la producerea sebumului la nivelul scalpului. Doza recomandata este 5 000 UI (unitati internationale). Mai mult de 25 000 UI pe zi este toxica si poate cauza pierderea parului. Surse alimentare: ulei de peste, carne, lapte, branza, oua, spanac, broccoli, varza, morcovi.
* Vitamina B3 (niacina) – stimuleaza circulatia la nivelul scalpului. Doza zilnica recomandata este 15 mg. Surse alimentare: drojdie de bere, seminte de grau, peste, pui, curcan.
* Vitamina B5 (acid pantotenic) – previne albirea si pierderea parului. Doza zilnica: 4-7 mg. Surse alimentare: cereale integrale, legume, organe, galbenus.
* Vitamina B6 – previne caderea parului, ajuta la sinteza melaninei, care confera parului culoarea caracteristica. Atentie: doze mari pot genera o senzatie de amorteala in maini si in picioare! Surse alimentare: drojdia de bere, ficat, cereale integrale, legume, organe, galbenus de ou.
* Vitamina B12 – previne caderea parului. Doza zilnica: 2 mg. Surse alimentare: pui, peste, oua, lapte.
* Vitamina C – antioxidant care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a scalpului; imbunatateste circulatia la nivelul scalpului. Joaca un rol important in mentinerea capilarelor care hranesc foliculii pilosi. Doza zilnica: 3 000-10 000 mg. Surse alimentare: citrice, kiwi, cartofi, legume cu frunze verzi.
* Vitamina E – creste absorbtia oxigenului si stimuleaza circulatia la nivelul scalpului; accelereaza cresterea parului. Doza zilnica: 400 UI. Atentie: poate creste tensiunea arteriala si scadea coagularea sangelui. Persoanele care iau medicatie antihipertensiva sau anticoagulante trebuie sa ceara permisiunea medicului inainte de a lua suplimente cu vitamina E. Surse alimentare: ulei vegetal presat la rece, seminte, nuci, fasole uscata, legume cu frunze verzi.
* Calciu – esential pentru cresterea parului. Doza zilnica: pana la 1 500 mg. Atentie: prea mult calciu inhiba absorbtia zincului si a fierului. Surse alimentare: lactate, tofu, peste, nuci, drojdie de bere, fasole, seminte de susan, linte.