LIBERALII, BĂSESCU ȘI NOUL AN ELECTORAL

 

Liberalii Alinei Gorghiu și ai lui Vasile Blaga au fost nevoiți să primească lovitura frontal, simțindu-i toată forța direct în față. Liberalii din confruntarea cu primul ministru Dacian Cioloș, din Parlamentul României, pe tema legii alegerilor primarilor, au ieșit cu ”mutra boțită”. Se poate spune chiar că, liberalii au fost pur și simplu tăvăliți prin noroi, în timp ce Ludovic Orban, liberalul de serviciu al Noului PNL, țipa ca istericul amenințări la adresa carierei primului ministru Dacian Cioloș, doar pentru că acesta nu a dorit să le facă jocurile politice, menținându-se în limitele unui Guvern tehnocrat, refuzând să scoată castanele fierbinți din focul politicii dâmbovițene cu mâinile lui.

Ceea ce nu au reușit liberalii să intuiască din prea multă ”ură și sete de răzbunare”, de fapt ceea ce nu a mai gândit Vasile Blaga, căci Alina Gorghiu nu ar fi putut fi suspectată că ar face și așa ceva (ar gândi pe termen mediu, cel puțin). Marele PNL nu și-a adat seama că astfel de hărțuieli grobiene ar putea să declanșeze o mișcare de coagulare a PSD și a aliaților acestuia (PUNR și ALDE), refăcând monolitul cu autorul căruia Victor Ponta a reușit să facă ceea ce a promis electoratului, să țină cont de interesele poporului. Acest lucru iată s-a și întâmplat, Parlamentul României și-a reinventat majoritatea politică PSD-PUNR-ALDE, majoritate care asigură o necesară stabilitate, într-un an electoral, oferind liberalilor o pauză dacă nu cerută atunci impusă. Gândul Alinei Gorghiu de a scăpa în larg, în turul II al alegerilor primarilor, (teritoriu în care timpul aranjamentelor politice ar fi fost în avantajul ”sforarilor”, intrând în consonanță directă cu specializarea lui Vasile Blaga, sforarul sforarilor, rămas încă în activitate) s-a dovedit a fi un gând fără acoperire, un fel de ocean fără apă, în groapa căruia Alina Gorghiu ar încerca să ia în continuare lecții de înot, privind cu coada ochiului la Klaus Iohannis care i-a promis că o va urmări cu atenție și, la momentul oportun, va băga apă în albia oceanului.

La ora premierului din Parlamentul României, Dacian Cioloș a dat o lecție liberalilor cum trebuie să fie primul ministru unui guvern tehnocrat. În urma acestei dictări, fără teme pentru acasă, liberalii au rămas ca la dentist. Au pierdut totul. Speranțele lor  că ar putea strecura alegerea primarilor din două tururi de scrutin în traista lor a fost un răsunător eșec, mai ales acum când s-a reinventat majoritatea parlamentară PSD-PUNR-ALDE, care stă ca o ghilotină deasupra capului lui Dacian Cioloș.

În espectativă, ca un comentator monden, se poziționează Traian Băsescu, încercând astfel să-și păstreze glasul, să-și facă simțită prezența, chiar dacă singur recunoaște că, deocamdată, partidul său Mișcarea Populară este în fază de bebe, fără pretenții de a ajunge să stea pe scaun, la masa viitoarei puteri. Își imaginează că s-ar găsi un nene mare care să-l țină în brațe, care să aibă grijă să nu-i cadă suzeta din gură și să-l schimbe, dacă e cazul, la momentul potrivit. Ideea cu schimbarea nu i-a prea priit marinarului, atâta timp cât sensurile confuze, ambigue iar putea provoca mari probleme de comunicare, dacă ar fi să ia în seamă calitatea destul de precară a inteligenței celor care au ancorat în acest partid cu nume de mișcare.

Evident că Mișcarea populară este acea mișcare pregătită pentru a se lipi de popularii europeni (PPE) în momentul în care Traian Băsescu va decide că partidul său are ochi, are picioare, dar mai ales are cojones, cu care să se bată pentru a fi, dacă nu un port, atunci cel puțin un cap de pod al PPE în România.

Traian Băsescu vede, cât se poate de clar, dimensiunea ridicolă a Alinei Gorghiu, dar mai ales vede oboseala și lipsa de performanțe de care începe să dea dovadă Vasile Blaga. El sesizează că sistemul creat de el a scăpat de sub control, atâta timp cât Klaus Iohannis nu s-a lăsat interesat să preia comanda acestuia. Traian Băsescu știe că sistemul lucrează în gol sau mai este folosit, din când în când, pentru situații punctuale, fie de SRI, fie de DNA, fie de ICCJ. Astăzi, procurorii DNA, chiar dacă ar avea varii motive să declanșeze jihadul împotriva lui Traian Băsescu, pentru ilegalitățile săvârșite pe când acesta a fost președintele României, stau încă în espectativă. Nu îndrăznesc să deschidă Cutia Pandorei pentru că o dată deschisă cu siguranță că ar ieși la iveală întreaga caracatiță a grupului infracțional organizat în care și procurorii DNA și ofițerii SRI și SIE sau judecătorii de la ICCJ și-ar găsi locul.

Suntem în plină pregătire, în momentul finalizării alianțelor politice, de dinaintea unui nou an electoral.