Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) President Gjorge Ivanov and EU enlargement commissioner give a press conference on September 4, 2012 after their talks at EU headquarters in Brussels. Macedonia was granted EU candidate status in 2005, but the start of the accession talks has been blocked ever since by Greece due to the name row. Athens and Skopje have been at loggerheads over the right to the name Macedonia since the former Yugoslav republic proclaimed independence in 1991, as a northern Greek province has the same name. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/GettyImages)

Criza refugiaților: Președintele macedonean subliniază importanța unei strategii comune la nivelul UE

Președintele macedonean Gjorge Ivanov a declarat luni, la Praga, că pentru Macedonia este important să vadă stabilite la nivelul întregii Uniuni Europene criteriile privind modul de gestionare a crizei refugiaților și migranților, relatează MIA. „Fiecare țară trebuie să-și îndeplinească obligațiile. Trebuie să depunem eforturi pentru a garanta un răspuns european la criză, deși soluțiile individuale și acțiunile iresponsabile din partea unor state membre ale Uniunii Europene nu sunt de ajutor și cauzează consecințe pe care le tratăm acum”, a spus Ivanov.
El i-a mulțumit omologului său ceh Milos Zeman pentru sprijinul acordat Macedoniei de către Praga în timpul crizei refugiaților.
Cei doi șefi de stat au fost de acord că funcționarea spațiului Schengen este în prezent pusă în pericol, iar incapacitatea unor state membre ale UE de a asigura controlul granițelor externe și de a implementa acordul cu Turcia poate avea consecințe grave pentru regiunea Balcanilor.
Președintele ceh a salutat implicarea țării sale în eforturile de ajutorare a Macedoniei, care a fost tranzitată deja de peste 600.000 de migranți de la începutul crizei refugiaților.
Șeful statului macedonean și premierul bulgar Boiko Borisov participă luni, la Praga, în calitate de invitați la reuniunea Grupului de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) pe tema migrației.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), de la începutul anului până pe 11 februarie, numărul migranților și refugiaților ajunși în Europa a ajuns la 83.201, dintre care 77.303 au sosit pe insule grecești venind dinspre Turcia. Majoritatea dintre ei intenționează să ajungă în vestul Europei pe așa-numita ‘rută balcanică’, ce include și tranzitarea Macedoniei.
Potrivit poliției grecești, circa 44% dintre noii sosiți în ianuarie sunt sirieni, 27% afgani și 17% irakieni. Acestora li s-a permis să părăsească Grecia și să intre în Macedonia. Restul de 12% includ un număr mare de pakistanezi și iranieni.