CE reafirmă că va aplica din 4 aprilie planul de returnare a solicitanților de azil din Grecia în Turcia

Comisia_Europeana

Comisia Europeană (CE) a subliniat vineri că intenționează să înceapă luni, 4 aprilie, punerea în practică a planului de retrimitere a solicitanților de azil din Grecia în Turcia, susținând că până atunci toate condițiile juridice necesare vor fi în vigoare, relatează DPA. Precizarea executivului comunitar vine ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a organizației Amnesty International.
În prezent, Comisia Europeană analizează acuzațiile conform cărora Turcia retrimite refugiații sirieni în țara lor de origine, subiectul fiind discutat și cu autoritățile de la Ankara, a explicat o purtătoare de cuvânt a executivului UE. ”Principiul nereturnării refugiaților într-o țară în care sunt expuși riscului este o ‘linie roșie’ pentru Uniunea Europeană”, a adăugat ea.
”Suntem conștienți că există tensiuni, că există probleme privind capacitatea de primire — exact din acest motiv ne aflăm în procesul de ajutorare a autorităților grecești pentru gestionarea situației”, a spus o altă purtătoare de cuvânt a CE.
În urmă cu o săptămână, UNHCR s-a arătat îngrijorat că acordul dintre UE și Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranță necesare să fie în vigoare în Grecia.
Potrivit Națiunilor Unite, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule ‘pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiții adecvate pentru a-i găzdui pe refugiați în mod decent’ în așteptarea examinării cazurilor lor.
De asemenea, UNHCR a estimat că ‘hotspoturile’ unde sunt primiți migranții în Grecia au devenit ‘centre de detenție’ în urma acordului dintre UE și Turcia și a decis să-și suspende unele activități. UNHCR a decis în special să suspende transportul migranților către aceste centre, însă își va menține activitățile de informare și de ‘supraveghere’ pentru a se asigura că drepturile refugiaților sunt respectate. Personalul agenției continuă să fie prezent pe litoralul și în porturile grecești pentru a veni în ajutorul migranților.