Breaking News

MANIPULAREA SPAȚIULUI POLITIC PRIN DNA

Se întrece măsura bunului simț, singura care ne mai ține la suprafață. Dar, ce este această măsură într-o lume dovedită a fi fără măsură? Nu mai este un secret pentru nimeni că în România trăim cea mai cruntă formă de ambiguitate, astfel încât nimeni nu poate fi sigur că știe ce vrea, știe ce face și, mai ales, știe cine este într-o conjunctură în care nimeni nu poate garanta pentru el, pentru ca ziua de mâine să fie prezentă la fiecare răsărit de Soare.

Ceea ce creează instabilitate și lipsă de răspundere, din partea administratorilor timpului prezent, se referă la încălecarea puterilor într-un stat de drept, în care separația acestora  îl consolidează și îl face funcțional.

Prezumția de nevinovăție s-a transformat total și fără drept de apel în prezumție de vinovăție. Procurorii, în special cei de la DNA, care primesc ”tonul la cântec” direct de la Laura Codruța

Kovesi, au ajuns să încalece legislativul și executivul, ridiculizând una dintre regulile de aur ale democrației, dreptul la imagine, dreptul la opinie, dreptul la prezumția de nevinovăție. Procurorul trebuie să demonstreze că cineva a încălcat legea și nu să-l forțeze pe inculpat să-și demonstreze nevinovăția.

Festivalul cătușelor, ascunse sub haine sau sub hârtii de cei reținuți de DNA este un spectacol degradant, chiar dacă reținutul nu este nici pe de parte vinovat, împotriva sa nejudecându-se încă dacă sunt îndeplinite condițiile unei arestări preventive. Cu toate recomandările europene de a se respecta dreptul la imagine a tuturor celor împotriva cărora nu există o hotărâre definitivă a instanței de judecată, procurorii DNA, conectați la rigorile Laurei Codruța Kovesi, țin cu tot dinadinsul să nu fie deposedați de regia acestor spectacole jalnice și degradante.

Dacă este vorba de o plăcere malefică, dacă procurorii nu pot funcționa decât în acest registru, legislativul ar trebui să-i lase în plata domnului, să nu le strice jucăria, doar că, atunci când judecătorii eliberează un astfel de reținut, procurorii, care au decis încătușarea, să plătească daune morale începând de la suma de un milion de euro ! Doar așa liniștea va restabili echilibrul și șansele egale, pe care Constituția le garantează când un om trebuie să facă față acuzațiilor care i se aduc. Doar așa va fi stopată această hemoragie a reținerilor și a arestărilor preventive.

DNA a ajuns astăzi să facă jocurile politice în direct, fără nici o perdea, fără nici un apropo. Dacă ar fi să analizăm decimarea candidaților cu șanse reale, la iminentele alegeri locale, vom constata că mare parte dintre aceștia s-au mutat la DNA, pentru a da explicații față de niște fapte pe care denunțătorii le-au reinventat de acum zece ani. NU mai vorbim despre justiție, nu mai vorbim despre apărarea cetățeanului, nu mai vorbim despre independența celor trei puteri ale unui stat de drept, fie el și cel construit în România, cu costuri mult mai mari decât și-au permis alte state ale lumii moderne.

De fapt, vinovată nu este Laura Codruța Kovesi, pentru toată această mascaradă a procurorilor din subordinea ei, față de care nu are nici o jenă. Ea nu face altceva decât ceea ce îi permite legea. Legea îi dă voie să pună cătușe încă din faza reținerii, procurorii pun cătușe. Legea îi permite să ceară arestarea preventivă pentru te miri ce, procurorii cer arestarea, iar judecătorii, dacă au la dosar ”indicii rezonabile”, dau arestare pe bandă rulantă, fără ca să se trezească cineva cum se mai trezesc oamenii loviți cu leica în cap: ”Scoală, bă, că nu e vin, e benzină!”

Parlamentarii ar trebui să ia taurul de coarne și să-l scuture cu acea forță necesară să sară toate articolele însăilate într-un cod de procedură penală modern, astfel încât să fie scuturate toate lipiturile, pe care cei care astăzi sunt fugăriți cu procurorii, credeau că ei vor fugării adversarii politici, cum se mai aleargă dușmanii de moarte.

Iată de ce, cred că mutarea nu se află la DNA, mutarea se află în mâinile celor din totalul cărora din ce în ce mai mulți sunt selecționați în echipa infractorilor de conjunctură.

Este foarte interesant de urmărit acest gen de bătălie, chiar și numai prin prisma tezei mele de doctorat care încearcă să deslușească ”manipularea spațiului politic prin mass media”, la care va trebui să mai adaug, cu siguranță: manipularea spațiului politic prin interesele DNA.

ADI CRISTI