R. Moldova: Conducerea Serviciului Vamal a prezentat planul de reformare a instituției

Conducerea Serviciului Vamal (SV) a prezentat planul de implementare a măsurilor de reformare a instituției, precum și raportul privind activitatea acesteia în primul trimestru al anului curent, informează MOLDPRES.

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a declarat că a preluat de la vechea administrație ”un sistem deschis către corupție și ilegalități”.

”Fenomene de corupție, mită, conflict de interese, implicarea în diverse scheme criminale și multe alte activități ilegale ale colaboratorilor vamali au fost deconspirate de organele de drept. Pînă în prezent, au fost destituiți și trași la răspundere zece vameși. Urmează să aibă loc alte remanieri de cadre, începînd de la aparatul central și pînă la cel mai simplu inspector”, a precizat Vrabie.

În același context, șeful SV a menționat că în anul 2009 în aparatul central activau 165 de persoane, iar în prezent s-a ajuns la cifra de 388, fapt pentru care au fost create nejustificat mai multe poziții de conduceri irelevante.

”Problema de integritate a colaboratorilor vamali este cea mai importantă, pentru că acest fenomen atentează la securitatea economică a țării. Remanierile masive de cadre vor demara din 25 aprilie curent, iar optimizările vor fi efectuate pe întreg sistem”, a mai spus Vrabie.

De asemenea, noua conducere și-a pus drept scop diminuarea numărului birourilor vamale – din cele șapte existente vor rămîne doar trei – nord, centru și sud, reducerea posturilor vamale interne, care sînt ineficiente, creșterea responsabilităților angajaților și majorarea salariilor acestora, intensificarea controalelor pe toate segmentele ș.a.

Serviciul Vamal colectează în prezent circa 60 la sută din toate veniturile la bugetul de stat, iar în luna martie a anului curent s-a atestat o creștere de 9,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Vitalie Vrabie a fost numit în funcția de director general al Serviciului Vamal pe data de 18 martie curent.