Brazilia: Recurs al guvernului împotriva demiterii președintei Dilma Rousseff

Un deputat din cadrul Partidul Muncitorilor (PT, stânga la putere) a prezentat un recurs pe lângă Curtea Supremă a Braziliei pentru a încerca să blocheze procedura de demitere a președintei Dilma Rousseff care urmează să fie votată miercuri în Senat, transmite AFP.Deputatul Paulo Teixeira a cerut astfel Tribunalului Suprem Federal (STF) să anuleze votul de la 17 aprilie pe care îl consideră „nul”, pentru că liderii partidelor au făcut presiuni asupra deputaților lor, a informat presa sâmbătă.

La acea dată, majoritatea covârșitoare a deputaților (367 împotriva 146) au aprobat în ședință plenară procedura de demitere împotriva președintei de stânga, acuzată de opoziție că a cosmetizat în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014.

Paulo Teixeira se bazează pe faptul că extrem de controversatul președinte al Camerei Deputaților, Eduardo Cunha — strateg al procedurii de demitere și care a condus ședința de vot pe 17 aprilie—, a fost suspendat joi de justiție pentru obstrucționarea anchetelor pentru corupție care îl vizează în scandalul Petrobras.

Deputatul PT susține că liderii grupurilor parlamentare, sub influența lui Eduardo Cunha, „au încălcat clar dreptul al liberul arbitru” al deputaților, ceea ce este interzis în legea privind demiterea (impeachment).

El afirmă că numeroși deputați au votat de teamă unor represalii, ca posibilitatea de a fi excluși din partid în caz de neascultare. Unii chiar au preferat să se abțină.

„Din nefericire, nu voi putea vota împotriva a ceea ce îmi spune inima. Cum însă nu pot să nu ascult ordinul partidului meu, mă abțin de la vot”, a declarat deputatul Mario Negromonte (PP, dreapta), reamintește Paulo Teixeira.

Înainte de 17 aprilie, guvernul a încercat să blocheze votul, însă toate recursurile pe lângă STF au fost respinse.

Avocatul Braziliei, José Eduardo Cardozo, care o apără pe Dilma Rouseff, și-a făcut deja cunoscută intenția de a prezenta un nou recurs pe lângă STF pentru a anula procedura împotriva președintei, afirmând că Eduardo Cunha a acceptat demersul pentru a se răzbuna, deoarece ea nu l-a apărat când a fost acuzat de corupție.

n pofida insistențelor partizanilor președintei, STF pare puțin înclinat să revină asupra deciziei Congresului și, potrivit sondajelor, Dilma Rousseff urmează să fie îndepărtată miercuri de la putere prin votul majorității senatorilor.