Franța:101 persoane arestate ‘în legătură directă cu terorismul’ în 2016, anunță Cazeneuve la 6 luni de la atentatele de la Paris

O sută una persoane au fost arestate în Franța ‘în legătură directă cu terorismul’ de la începutul acestui an, a anunțat ministrul de interne Bernard Cazeneuve, într-un interviu apărut vineri, la șase luni de la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, în mai multe cotidiane regionale și preluat de Le Monde în ediția online.

‘Facem totul pentru a-i proteja pe francezi, însă amenințarea este în continuare foarte ridicată’, a subliniat ministrul, amintind că 15 proiecte de atentate au fost dejucate începând din 2013.

‘La nivel european, în cea mai mare parte datorită impulsului dat de Franța, lucrurile avansează. Pe lângă munca strânsă de coordonare polițienească și judiciară franco-belgiană care a permis arestările recente, Parlamentul European a adoptat în sfârșit PNR (registrul european cu date ale pasagerilor curselor aeriene—n.r.), care va facilita mai buna detectare a mișcărilor jihadiste’, a comentat Cazeneuve.

Potrivit ministrului francez, controalele întărite la frontiere continuă, în ultimele șase luni fiind verificate 33 de milioane de persoane, din care 17.500 nu au primit permisiunea de a intra pe teritoriul țării.

În ce privește marile evenimente sportive ce vor fi organizate în Franța, în primul rând Euro 2016 la fotbal, între 10 iunie și 10 iulie, ministrul a dat asigurări că va exista ‘o mobilizare excepțională pentru a asigura cel mai ridicat nivel de securitate posibil. ‘Acesta este unul din motivele pentru care prelungim starea de urgență până pe 26 iulie, adică până după încheierea campionatului european de fotbal și a Turului Franței’ la ciclism, a mai explicat Bernard Cazeneuve în interviul menționat.