Netanyahu pune sub semnul îndoielii „imparțialitatea” inițiativei franceze de relansare a eforturilor de pace israeliano-palestiniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pus sub semnul îndoielii, duminică, „imparțialitatea” inițiativei Franței de relansare a eforturilor de pace israeliano-palestiniene, criticând un recent vot acordat de Paris la UNESCO și care, în opinia sa, neagă „legătura milenară” între evrei și Ierusalim, relatează AFP.

„I-am spus (ministrului francez de externe Jean-Marc Ayrault) că decizia scandaloasă luată la UNESCO cu sprijinul Franței și care nu recunoaște legătura milenară între poporul evreu și Muntele Templului aruncă o umbră asupra imparțialității forumului pe care Franța încearcă să-l reunească”, a afirmat Netanyahu, după ce l-a primit pe șeful diplomației de la Paris, venit să prezinte proiectul francez al unei conferințe de pace ce ar urma să aibă loc până la sfârșitul acestui an, dar căruia guvernul israelian i se opune.

„Singura cale pentru a ajunge la o pace veritabilă între noi și palestinieni sunt negocierile directe fără condiții prealabile”, i-a declarat Netanyahu ministrului francez.

Șeful guvernului israelian a criticat puternic în ultimele săptămâni votul Franței pentru o decizie a UNESCO privind patrimoniul cultural palestinian și Ierusalimul de Est, Netanyahu exprimându-și indignarea că textul nu face deloc referire la Esplanada Moscheilor drept Muntele Templului, denumirea sub care evreii venerează acest loc, și nici nu citează Zidul Plângerii decât între ghilimele. Potrivit lui Netanyahu, textul neagă „legătura istorică” între evrei și Ierusalim.

„Poziția Franței cu privire la Ierusalim nu s-a schimbat: Ierusalimul este un oraș fundamental pentru cele trei mari religii monoteiste și aparține tuturor credincioșilor, evrei, creștini și musulmani”, i-ar fi explicat Ayrault lui Netanyahu, vorbind despre „formulări (…) care ar fi putut fi evitate și care au creat neînțelegeri”, potrivit unei surse din anturajul său.

În jurul prânzului, ministrul Ayrault s-a întâlnit la Ramallah cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu șeful diplomației palestiniene, Riyad al-Malki, care a denunțat în fața presei refuzul exprimat „chiar de la început” de Netanyahu față de inițiativa franceză.

„Noi dorim succesul eforturilor franceze pentru că sunt singurele pe teren și ar putea da un impuls procesului politic”, a adăugat Riyad al-Malki, în chiar ziua în care palestinienii comemorează „Nakba”, „catastrofa” (în limba araba) pe care a constituit-o pentru ei crearea statului Israel în 1948.

Pentru a pregăti conferința de pace, Franța a anunțat pentru 30 mai o reuniune ministerială cu participarea a circa 20 de state, a Uniunii Europene și a ONU, dar fără prezența israelienilor și palestinienilor, pentru a nu sorti din start eșecului acest demers, după ce precedenta inițiativă de pace, lansată de americani, a eșuat în 2014.

Francezii se arată totuși foarte prudenți cu privire la șansele proiectului lor, cu atât mai mult cu cât implicarea SUA rămâne una din marile necunoscute, secretarul de stat John Kerry neanunțându-și deocamdată prezența la reuniunea din 30 mai.