Ungaria: Ministrul resurselor umane, surprins de procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană pentru segregarea copiilor romi în școli

Ministrul ungar pentru resurse umane, Zoltan Balog, a afirmat într-o scrisoare către prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, că a fost surprins că executivul comunitar a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei pe tema segregării rasiale a copiilor romi, relatează vineri MTI.

Zoltan Balog a menționat în scrisoare că în ultimul an și jumătate Ungaria a demonstrat în mai multe ocazii că este angajată în a răspunde preocupărilor Comisiei.

Ministrul a precizat că i-a informat anterior atât pe Timmermans, cât și pe comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, că guvernul intenționează să adopte amendamente la o lege din 2003 privind tratamentul egal și egalitatea de șansă, pentru a evita orice interpretare greșită a legii de către UE.

Ministrul a mai spus că, la o întâlnire anterioară cu Timmermans, el și secretarul de stat pentru educație i-au făcut prim-vicepreședintelui Comisiei o prezentare detaliată a legii și l-au asigurat că sunt dispuși la noi consultări asupra problemei în cauză.

De asemenea, cei doi ar fi prezentat cu acest prilej măsurile menite să asigure copiilor romi acces la o educație de calitate.

Ministrul a spus vineri că Ungaria va analiza preocupările UE și va trimite un răspuns oficial în termen de 60 de zile, în conformitate cu regulile europene.

El și-a exprimat speranța că răspunsul guvernului va risipi îndoielile CE în privința angajamentului Ungariei pentru integrarea romilor.

CE a anunțat joi lansarea unei proceduri de infringement contra Ungariei cu privire la segregarea copiilor romi în școli.

Executivul UE a trimis o scrisoare de notificare guvernului de la Budapesta în care solicită aducerea legislației ungare privind educația și tratamentul egal în conformitate cu directivele Uniunii Europene referitoare la egalitatea rasială, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE.

De asemenea, autoritățile ungare trebuie să asigure punerea în practică a acestor politici.

Executivul comunitar și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că în unele școli copiii romi sunt plasați în clase segregate pentru nevoi speciale în număr disproporționat de mare în Ungaria.

Wigand a precizat că proceduri similare au fost lansate în ultimii doi ani împotriva Slovaciei și Republicii Cehe. Dacă în termen de două luni Ungaria nu dă curs recomandărilor CE sau răspunsul său este considerat nesatisfăcător, atunci executivul UE va trece la următoarea etapă a procedurii de infringement — avizul motivat.