Nicio scutire de vize pentru Turcia înainte de 1 iulie

 

Scutirea de vize pentru cetățenii turci în spațiul Schengen nu va fi posibilă înainte de 1 iulie, a declarat sâmbătă ministrul afacerilor europene turc, Omer Celik, aflat în vizită la Haga, relatează France Presse.

Aceasta este prima dată când Turcia recunoaște în mod explicit că termenul limită de la sfârșitul lunii iunie, menționat în acordul privind migrația între UE și Ankara, nu va fi respectat.”Dacă e să fim realiști, termenul nu va fi respectat”, a declarat ministrul într-un interviu acordat televiziunii publice olandeze NOS și publicat pe site-ul acesteia vineri seara.

Ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, estimase vineri că data de 1 iulie nu este „fezabilă”, exprimând un punct de vedere împărtășit pe larg la Bruxelles.

„Dar noi credem că acest lucru trebuie să se întâmple cât mai rapid posibil”, a declarat ministrul turc. Președintele Recep Tayyip Erdogan declarase în luna mai că această scutire de vize, condiție a acordului ca Turcia să continue să limiteze afluxul de migranți spre UE, trebuie să intervină „cel mai târziu în luna octombrie”.

La începutul lunii mai, Comisia Europeana a dat un aviz favorabil scutirii de vize pentru cetățenii turci care au sejururi sub 90 de zile, dar cu condiția ca Turcia să îndeplinească încă cinci criterii (dintr-un set de 72) „până la sfârșitul lunii iunie”.

Trebuie în special ca Ankara să-și revizuiască legislația asupra terorismului, considerată prea largă conform criteriilor europene, dar Ankara a refuzat pentru moment să o modifice.

„Credem că am îndeplinit toate criteriile”, a asigurat ministrul turc, adăugând:”iese din discuție, în prezent, de a face o schimbare care ar reduce capacitatea noastră de luptă împotriva terorismului”.

„Lucrări asupra acestui punct sunt în curs, alte căi comune putând fi găsite”, a adăugat Celik, invitând UE să propună soluții „care să nu slăbească capacitățile noastre de luptă împotriva terorismului”.

În cazul în care Turcia îndeplinește toate criteriile, statele membre ale Parlamentului European urmează să-și dea acordul.

În afară de Turcia, Ucraina, Kosovo și Georgia așteaptă, de asemenea, să obțină scutire de vize în spațiul Schengen.