Breaking News

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, împotriva inițiativei de pace arabe 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a pronunțat împotriva adoptării inițiativei de pace din 2002 a Ligii Arabe, chiar dacă recent el a subliniat ‘elementele pozitive’ ale acestei propuneri, relatează marți mass-media din Israel.

Netanyahu, care a luat cuvântul luni seara în cadrul unei reuniuni a miniștrilor din partidul său Likud, a afirmat că ‘dacă ele (țările arabe) își vor prezenta propunerea din 2002, declarând că trebuie să alegem între ‘a accepta sau a o respinge’, noi le vom spune ‘o respingem”.

Premierul israelian a făcut astfel aluzie la inițiativa de pace prezentată de Liga Arabă în 2002 și confirmată în 2007, care lua în considerare normalizarea relațiilor dintre țările arabe și Israel, în cadrul unei păci globale care presupunea retragerea Israelului din teritoriile palestiniene și din Înălțimile Golan, cucerite de la Siria în 1967, precum și o reglementare a problemei privind refugiații palestinieni.

Ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman, ultranaționalist, a încercat la rândul său, când și-a preluat funcția la 30 mai, să dea asigurări comunității internaționale, subliniind că există ‘câteva elemente foarte pozitive în inițiativa arabă, care ar permite un dialog foarte serios cu toți vecinii noștri’.

‘Inițiativa arabă are un bun fundament, însă este clar că ea trebuie să fie actualizată, pentru a ține cont de schimbările care au avut loc în regiune în ultimii ani’, a adăugat Netanyahu în fața miniștrilor-membri ai Likud, potrivit Israel Hayom, un cotidian care îl susține.

Premierul israelian a subliniat că această inițiativă ar putea fi ‘pertinentă, cu condiția suprimării unora dintre exigențele sale’ privind retragerile israeliene și refugiații palestinieni. ‘În paralel, trebuie promovată ideea unei reuniuni regionale care să ducă la normalizarea relațiilor cu țările arabe și la reglementarea conflictului cu palestinienii’, a adăugat el.

Netanyahu a respins actuala inițiativă franceză de relansare a procesului de pace, prezentând inițiativa de pace arabă ca fiind o posibilă opțiune, cu condiția ca ea să fie revizuită, dat fiind că negocierile directe cu palestinienii se află într-un punct mort de peste doi ani de zile.