La Chişinău a fost comemorat academicianul Sergiu Rădăuţanu, la 90 de ani de la naştere

La Universitatea Tehnică a Moldovei a avut loc ieri conferinţa de comemorare  a primului rector al instituţiei cu genericul „In memoriam: academicianul Sergiu Rădăuţanu – 90 de ani de la naştere”, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei Ion Tighineanu a apreciat înalt meritele  regretatului savant, care a desfăşurat o vastă  activitate de cercetare ştiinţifică, rezultatele ei regăsindu-se în peste 1000 de studii, articole,  comunicări, rapoarte publicate în reviste de profil din țară şi din străinătate, precum şi în cele peste 120 de brevete de invenţii.

„În 1964 a organizat prima instituţie de învăţămînt tehnic din R. Moldova, exercitînd funcţia de rector al  Institutului Politehnic (în prezent – Universitatea Tehnică a Moldovei) pînă în 1973. A pus baza laboratoarelor ştiinţifice de la această instituţie. În 1974 a fost ales vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.  Savantul Sergiu Rădăuţanu este fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul fizicii şi tehnologiei materialelor semiconductoare.  În 1996 a organizat prima conferinţă ştiinţifică NATO la Chişinău.  A fost o personalitate  deschisă spre Occident şi a contribuit mult la dezvoltarea ştiinţifică în ţara noastră”, a remarcat Ion Tighineanu.

La rîndul său, profesorul Aurel Marinciuc, prieten şi coleg de facultate al lui Sergiu Rădăuţanu, a prezentat mai multe detalii din viaţa şi activitatea regretatului om de ştiinţă şi cultură.

Sergiu Rădăuţanu s-a născut la 17 iunie 1926 la Chişinău. În 1955 a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii de Stat din Moldova. În 1967-1971 a fost preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. A pregătit 60 de doctori şi 12 doctori habilitaţi în ştiinţe. A ţinut prelegeri la universităţi şi instituţii de profil din Franţa, Germania,  SUA, Anglia, Coreea de Sud, Ungaria, India, Japonia ş.a. A fost distins cu Premiul de Stat al R. Moldova, cu ”Ordinul Republicii” şi cu numeroase medalii. În 1991 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Academicianul Sergiu Rădăuţanu s-a stins din viaţă la 6 martie 1998  la Sankt Petersburg.