Expoziția de artă „România – Republica Moldova: Două țări, un singur suflet”, inaugurată la Parlamentul European

Sediul din Bruxelles al Parlamentului European (PE) a găzduit, miercuri seară, vernisajul expoziției „România – Republica Moldova: Două țări, un singur suflet”, organizată sub patronajul eurodeputatei Monica Macovei, membră a grupului Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

La eveniment, organizat în clădirea Altiero Spinelli a PE, au luat parte autorii lucrărilor expuse — Cezara Kolesnik (pictură), Sorin Purcaru (sculptură), Vasile Botnaru (pictură în vin) și Eugen Gorean (acuarelă), eurodeputați români, șefa Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Luminița Odobescu, șeful Misiunii Republicii Moldova la UE, Eugen Caras, și asistenți europarlamentari.
În discursul de deschidere, eurodeputata Monica Macovei a subliniat că expoziția se dorește a fi un adevărat pod între cele două țări, în contextul în care de multe ori arta spune mai mult decât cuvintele, inclusiv decât cele rostite de politicieni. „Mesajul este acela că suntem împreună, suntem un singur suflet, așa cum se și numește expoziția” — a afirmat eurodeputata ECR.

Cezara Kolesnik, născută în 1980 în Republica Moldova, a absolvit Liceul ‘Gheorghe Asachi’ și Colegiul de artă ‘Alexandru Plămădeală’ din Chișinău, după care studiile în domeniul artei plastice le-a continuat în Franța. A absolvit Universitatea Sorbona, specializându-se în pictură. Expozițiile sale au fost prezentate în mai multe state europene, printre care România, Belgia, Luxemburg, Bulgaria și Turcia.

Sorin Purcaru (45 de ani) este doctor în arte plastice și decorative și cadru universitar la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași. Dintre distincțiile primite se remarcă Premiul pentru sculptură, Salonul anual al filialei U.A.P. Artis Iași (2008), Premiul Ministerului Culturii și Turismului al Republicii Moldova, Saloanele Moldovei (2007), Medalia ‘Teiul de argint’ (2005), Ipotești și Premiul I pentru Tineret, Salonului anual al filialei U.A.P. Artis Iași (2000).

Vasile Botnaru (59 de ani) a studiat jurnalismul la Moscova și a lucrat ca fotoreporter și comentator politic. Împreună cu alți colegi a fondat în 1992 agenția de știri Basa-Press. Pe lângă jurnalism,Vasile Botnaru mai practică și pictura, fiind autorul unor inedite expoziții de pictură în vin și cafea.

În vârstă de 24 de ani, Eugen Gorean a absolvit Colegiul de artă ‘Alexandru Plămădeală’ din Chișinău și ulterior artele frumoase, favorita sa fiind acuarela. ”Acuarela este mediul meu preferat, unde mă regăsesc, este de fapt o colaborare între mine și apă. Încerc mereu să găsesc în subiectele mele jocul natural al luminii, caracterul natural sau amprenta istoriei”, mărturisea tânărul artist într-un interviu apărut în presa franceză în primăvara acestui an.