Gorghiu: Am decis să participăm la consultările pe proiectul de țară inițiate de Guvern; vrem să vedem propunerile

Partidul Național Liberal va participa marți la consultările pentru elaborarea strategiei de dezvoltare economică, a anunțat copreședintele PNL Alina Gorghiu, punctând că liberalii au toată disponibilitatea pentru a ajusta acel proiect și vor să vadă care sunt propunerile.

„Am decis că participăm, e foarte important, poate că titlul e ușor pretențios, dar participăm ca să vedem care sunt propunerile. Evident că vom avea toată disponibilitatea să ajustăm acel proiect cu materiale pe care noi le-am gândit. Vă spuneam că în acest moment lucrăm la niște propuneri pe care PNL le va avea ca mesaje principale în campanie electorală și sigur nu vrem să avem monopol pe idei, ci vrem să le aducem pentru a completa viziunea de țară pe care Guvenul acesta o inițiază sau o generează pentru a o pune în dezbatere”, a spus Gorghiu, într-o conferință de presă, la finalul Biroului Politic Național.

Ea a menționat că a avut o dezbatere săptămâna trecută cu vicepremierul Costin Borc despre acest subiect.

„Înțeleg că este începutul unei dezbateri, nu se dorește a se comunica că este un proiect bătut în cuie, că este ceva care nu poate fi comentat, ajustat, dezbătut, discutat și e un produs care poate suferi modificări, îmbunătățiri”, a afirmat Gorghiu.

Copreședintele PNL a adăugat că „faptul că marți se lansează dezbaterile pe un proiect de țară al Guvernului nu înseamnă că acest proiect este apanajul sau monopolul Guvernului tehnocrat”.

„Toate inițiativele legislative sau ideile care se vor concretiza în inițiative legislative vor fi susținute dacă vom agrea acest lucru, de PNL, ulterior. Va depinde foarte mult această viziune și de viitoarea majoritate parlamentară, pentru că un proiect enunțat acum, îmbunătățit, consolidat nu poate deveni realitate decât dacă un partid politic, care va avea majoritate în Parlament, va susține toată această viziune”, a menționat Gorghiu.

Ea a subliniat ca PNL își va pune amprenta pe proiectul de țară.

„Am învățat că proiectele făcute de unii singuri nu prea au susținere și atunci credem că orice lucru nou este binevenit, însă nu putem comenta astăzi mai multe pentru că mâine va fi prezentarea. Înțelegem că vor fi 12 domenii de activitate abordate în prezentarea proiectului de țară, le vom vedea, le va detalia vicepremierul și ne vom spune mâine punctul de vedere”, a arătat Gorghiu.

Întrebată de ce Guvernul vine cu un proiect de țară, Alina Gorghiu a susținut că și ea a cerut această lămurire.

„Și PNL a avut o viziune, își dorește să implementeze un proiect național, numai că cineva trebuia să înceapă dezbaterea. Pe noi nu ne deranjează că acest Guvern, condus de premierul Cioloș, a venit cu inițiativa de a pune în dezbatere un proiect de țară. Este foarte bine că cineva a luat această inițiativă și vom vedea în ce măsură propunerile pe care le vor face se vor suprapune pe ideile PNL, ce merită susținut (…), pentru că probabil nu o să fim de acord sută la sută cu ce vom dezbate acolo”, a spus Alina Gorghiu.

Președintele, Klaus Iohannis, membrii Guvernului, liderii partidelor politice, reprezentanții mediului de afaceri, ai sindicatelor se întâlnesc marți pentru a discuta cu privire la strategia de dezvoltare economică pe care actualul Guvern vrea să o promoveze spre consultare, conform unui anunț făcut luni de vicepremierul Costin Borc.