UE: Premierul Alexis Tsipras laudă votul negativ de la referendumul privind măsurile de austeritate

Respingerea de către poporul grec a măsurilor de austeritate propuse în urmă cu un an de creditorii internaționali, UE și FMI, a fost „un act sublim de rezistență” împotriva Europei austerității, a scris marți pe contul său de Twitter premierul Alexis Tsipras, citat de AFP.

Anul trecut, în plin impas între guvernul elen de stânga și creditori, Alexis Tsipras a anunțat spre surpriza generală organizarea unui referendum pe 5 iulie 2015, chemând poporul grec să se pronunțe asupra măsurilor propuse. Iar 62% dintre greci au votat „nu”.

„Nu din partea poporului nostru a fost un act sublim împotriva euro-clericilor austerității, dar și a establishmentului dorea să ne sufoce țara”, a scris Alexis Tsipras în mesajul pe Twitter.

„La un după aceea, continuăm cu fruntea sus, luptăm pentru redresarea țării” și „deschidem calea pentru rupturile instituționale (…) pentru o dezvoltare justă, democrație și justiție”, a adăugat el.

În cursul campaniei pentru referendum, Alexis Tsipras le-a recomandat grecilor să voteze ‘nu’, subliniind în același timp că votul negativ „nu înseamnă o rupere de Europa, ci revenirea la Europa valorilor și a democrației”.

La o săptămână după referendum, pe 13 iulie 2015, premierul Alexis Tsipras a fost nevoit să semneze un nou împrumut cu creditorii pentru a evita falimentul țării și să accepte continuarea măsurilor de austeritate, cu prețul majorității în parlament.

Cu ocazia legislativelor din septembrie, Alexis Tsipras a fost numit din nou în funcție, însă popularitatea sa a scăzut, potrivit sondajelor, din cauza noilor măsuri de austeritate votate de guvernul său.

Marți seară, 700 de simpatizanți ai partidelor eurosceptice au organizat o manifestație în centrul Atenei pentru a protesta față de Europa austerității.

Ei au mers până la sediul reprezentanței Comisiei Europene, situată în apropierea pieței centrale Syntagma, scandând sloganuri antieuropene.