Breaking News

ROMUL TURCESC

Turcia este pe punctul de a se duce la vale. De a se duce de râpă. De a cădea în tunelul timpului înspre anii în care Sultanul era factotum. Turcia începe să se rățoiască înspre Europa. Să se simtă persecutată și neînțeleasă. Pentru Recep Erdogan nu contează nimic altceva decât ceea ce vrea el. Ceea ce spune el. Puțin îi pasă lui de angajamentele pe care le-a a avut și le are Turcia cu restul lumii. Obsesia președintelui a rămas blocată în reformarea administrației centrale și a clasei politice, continuând vânătoarea de vrăjitoare, sub imperativul ”nici o clemență pentru participanții la puciul din 15 iulie 2016”. Acesta este motivul pe care Recep Erdogan l-a folosit din secunda zero a sosirii sale la Istanbul, în noaptea rebeliunii, astfel încât din aceeași secundă au început și arestările, la un moment dat acestea ajungând la înspăimântătoarea cifră aproape 18.000, din cei de 60.000 dați afară din armată, poliție, școli, presă și universități. Și noi, românii, am făcut cunoștință cu un astfel de dezastru al cifrei de 60.000, formulat sub formă de genocid ceaușist, din care însă ne-am revenit relativ repede, după ce emoția a fost folosită de noi sub formă de simpatie occidentală pentru poporul român. Nu aceeași reacție a avut în Europa acțiunile lui Recep Erdogan, acțiuni ce depășeau cu mult limitele și valorile unei democrații autentice, începând să simpatizeze o inexplicabilă, pentru cancelariile europene, apropiere de Federația Rusă, de Vladimir Putin. El, Recep Erdogan și prietenul său, Vladimir Putin, deja prefigurând un nou pol periculos de putere, care este pe punctul de a dezechilibra flancul sudic al NATO.

Europa nu are cum să stea în espectativă și să asiste la obrăzniciile lui Recep Erdogan, supărat într-atât pe astfel de reacții, încât nu s-a putut abține să nu se rățoiască față de restului lumii, care nu a ezitat să-i conteste măsurile anti-democratice față de poporul său, în termenii: ”Ei să aibă grijă de țările lor, eu am grijă de ceea ce este bun pentru Turcia. Dacă Parlamentul votează pedeapsa cu moartea, asta e, în Turcia va exista pedeapsa cu moartea, așa cum există și în SUA ,față de care Europa nu-i mai moare de grijă!”.

Turcia, indiferent de ce vrea să facă Recep Erdogan cu ea, indiferent de cât de periculos și profund este acest derapaj, nu poate fi părăsită, cu atât mai mult cu cât, un depozit important de armament nuclear se află pe teritoriul ei, arme pregătite pentru a echilibra ponderea într-o zonă arabă imprevizibilă, cu o Sirie inflamată de ISIS, cu un Iran nervos la astfel de confuzii, dar și cu organizații tradițional percepute a fi teroriste (cum ar fi Hezbollah, ”Partidul lui Dumnezeu”) din ce în ce mai greu de controlat.

Mai mult, Germania dă publicității documente prin care Turcia ar sta la baza unor finanțări a organizațiilor islamice teroriste din Orientul Apropiat, ceea ce nu poate decât să ridice un important semn de întrebare asupra viitorului relației Europei cu Turcia, încă membru NATO, greu de dislocat din poziția ei strategică în flancul sudic al Alianței Nord-Atlantice.

Suedia, de asemenea, acuză Turcia pentru încurajarea abuzului sexual față de minori, comentând o hotărâre a Curții Constituționale Turce care scoate din lege o astfel de înțelegere asupra actelor sexuale față de un minor de 15 ani.

Abuzurile administrației de la Ankara merg într-atât încât sunt arestate, pentru trei zile, două cadre didactice române, angajate ale Universității din Karabuk, fiind suspectate de participare la puciul anti Recep Erdogan. ”Cei doi cetăţeni români se numesc Augustin Chifane şi Cristina Chifane şi locuiesc în Turcia, fiind angajaţi ca lector şi respectiv asistent la Universitatea din Karabuk”. Ei au fost ridicaţi şi reţinuţi pe 13 august de autorităţile turce, acţiunea având loc în cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la tentativă de lovitură de stat din 15 iulie, şi au fost eliberaţi marţi, 16 august, după trei zile. Împotriva celor doi nu au fost formulate acuzaţii, dar la momentul eliberării le-au fost reţinute telefoanele mobile şi laptop-urile. Cazul celor doi români este confirmat şi de Ministerul Afacerilor Externe. Într-un răspuns la solicitarea Mediafax, ministerul anunţă că misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie celor doi un avocat şi un traducător”.

Și iată că peste noapte Turcia încearcă să-și revină sau să se folosească de un Cal Troian care să abată atenția Europei asupra sa. Ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a anunţat miercuri dimineaţă că aproximativ 38.000 de deţinuţi urmează să fie eliberaţi din penitenciare şi plasaţi sub o formă de ”libertate supravegheată”. Planul de reformare a sistemului de încarcerare a fost inclus în cele două decrete controversate, care au fost publicate în Monitorul Oficial al Turciei, informează Agerpres, care citează Reuters.

Oricum trebuie să fim cu ochii pe Turcia dacă nu mai dorim să bem din romul turcesc care, spun asupriții sultanului, te ustură îngrozitor în fund!

ADI CRISTI