INTERESUL NAȚIONAL ȘI CUTREMURUL

Pe când la noi, în spațiul mioritic, tensiunile se consumau prin discuții sterile, numai bune de luat în râs, în Italia pământul s-a cutremurat și astfel au și murit peste 240 de oameni, din care nu puteau să lipsească românii. Este ca un făcut că, acolo unde se consumă un dezastru, fie din cauze de răzvrătire a Naturii, fie din cauze de atac terorist, rare sunt situațiile în care, printre victime, să nu se numere și românii noștri plecați pentru un pic mai bine în străinătate. Această afirmație devine posibilă, la nivel de calcul al probabilității, doar dacă numărul românilor care umple lumea să fie, la rândul său, semnificativ, de luat în seamă.

Presa internațională s-a văzut obligată să vorbească despre seism în termenii adevăratei tragedii, cu atât mai mult cu cât marile pierderi de vieți omenești au fost provocate în acele regiuni ale Italiei în care cutremurul a avut o magnitudine cu puțin peste 4 grade pe scara Richter (față de 6,2 când s-a întregistrat cel mai mult) ceea ce, pentru noi, românii, reprezintă un cutremur normal, de liniștit tensiunile în scoarța terestră, și nicidecum un cutremur care să provoace atâtea pierderi omenești și atâtea suferințe.

”Puternicul cutremur care a lovit miercuri centrul Italiei a ucis cel puțin 241 de persoane, a declarat joi dimineața, Protecția Civilă italiană, citată de Agenția France Presse (AFP), citată de Agerpres. Din păcate, Ministerul de Externe anunţă că a fost confirmat decesul altor trei români în urma cutremurului din Italia, astfel că la acest moment numărul cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seism este de cinci persoane. De asemenea, alte 11 persoane sunt date dispărute, iar patru persoane sunt rănite”.

Dacă ar fi să mai comentăm acest dezastru, în care sunt și români uciși, români plecați din țară pentru a-și îmbunătății nivelul de trai, din nou ni se ridică sângele în cap și ne vine să dăm cu clasa politică de pământ, acuzând-o de complicitate la crimă, chiar și numai pentru că nu a reușit să ofere cetățeanului ceea ce i-a promis.

”Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT). Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade. Cutremurul a fost resimțit și la Roma”

Sunt decisive mărturiile supraviețuitorilor pentru a înțelege acest seism atipic celor care se întâmplă la noi, în Vrancea, clasificate ca fiind cutremure de mare adâncime, între 130-150km. În Italia s-a întâmplat un cutremur de mică adâncime (cum se mai întâmplă și pe la noi, în regiunea Moldova Nouă sau la Marea Neagră), cu o unda de șoc care, datorită duratei semnificativ de mari, a reușit să foarfece pur și simplu pereții clădirilor. Iată ce declară câțiva supraviețuitori:

”Ewa Szwajak a declarat joi pentru postul polonez TVN24 că ea şi soţul ei au fost treziţi, la Amatrice, de zguduituri şi un „zgomot teribil”. Ea şi-a luat fiul în vârstă de patru ani, l-a învelit, iar familia a ieşit din casă prin balcon.

„Ştiam că e un cutremur”, a spus ea. „Voi ţine minte până voi muri acest zgomot, murmurul diabolic al pereţilor care se mişcau”.

Szwajak a declarat că vecinii ei Sergio şi  Assunta şi fiul lor în vârstă de 13 ani nu au supravieţuit.

„Casa din faţă s-a surpat, iar noi am ieşit din balcon peste dărâmături. Dormitorul vecinilor noştri nu mai exista”, a declarat poloneza.

Este ceea ce ne lipsește acum, când politicienii se bat ca chiorii pe te miri ce. Vrea Liviu Dragnea, de exemplu, să mergem la vot pe 27 noiembrie 2016, iar Alina Gorghiu și Vasile Blaga vor ca votul să aibă loc pe 11 decembrie 2016, că e mai bine așa, pentru țară, ca românii să meargă într-un weekend prelungit de ziua națională și mai apoi la vot!

Nu mai contează cine are dreptate. Contează că nu ne-am învățat minte încă să fim responsabili. Să ne cunoaștem prioritățile și, mai ales, care este adevăratul interes național.

ADI CRISTI