PRM: Iohannis și Cioloș să ceară explicații partenerilor americani legat de afirmațiile ambasadorului Pettit

Partidul România Mare consideră că statul român, prin reprezentanții săi, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, ar trebui să ceară explicații partenerilor americani pentru a se ști dacă poziția exprimată recent de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, reprezintă poziția Departamentului de Stat al SUA sau doar o părere personală.

Potrivit unui comunicat al PRM, transmis marți AGERPRES, „declarația ambasadorului SUA la Chișinău vine în sprijinul intențiilor Rusiei, care de-a lungul anilor s-a împotrivit unirii României cu Republica Moldova, lucru pe care noi, românii, nu îl putem accepta”.

„Reacția firească a oricărui stat independent și liber, precum România, ar fi ca prin reprezentanții săi, președintele Klaus Iohannis sau premierul Dacian Cioloș, să se ceară explicații partenerilor noștri și, cel mai important, să știm dacă declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău reprezintă poziția Departamentului de Stat al SUA sau este doar o părere personală a Excelenței sale, James D. Pettit”, afirmă președintele interimar al PRM, Adrian Popescu, citat în comunicat.

Sursa citată reamintește că, în urmă cu câteva zile, „ambasadorul SUA în Republica Moldova a declarat, printre altele, că „Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure și că unirea țării cu România „nu este o alegere practică” indiferent de motiv”.

„Declarație care vine în contradicție cu realitatea istorică, în primul rând, dar și cu dorința majorității românilor de a vedea Republica Moldova și România un stat unitar”, se conchide în comunicatul PRM.