Raețchi: Firea fuge de răspunderea soluționării crizei sistemului de încălzire din Capitală, o pasează Guvernului

Vicepreședintele PNL București Ovidiu Raețchi o acuză pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, că fuge de răspunderea soluționării crizei sistemului de încălzire și o pasează Guvernului Cioloș, recomandându-i acesteia să-și aplice propriul program de guvernare locală.

„Observ că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, încearcă să paseze cartoful fierbinte al situației complicate RADET-ELCEN la Guvernul Cioloș și trimite scrisori deschise către premier, vicepremier sau miniștrii Energiei și Finanțelor. Sunt însă convins că soluția pentru problema sistemului de termoficare nu este o inițiativă epistolară prin care doamna Gabriela Firea încearcă să se derobeze de responsabilitate și sfatul meu este să își citească propriul program de guvernare locală cu care a câștigat alegerile în urmă cu doar 3 luni”, declară Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Raețchi susține că soluțiile Gabrielei Firea pentru problema RADET-ELCEN prevăzute în programul electoral al acesteia se referă la reorganizarea RADET și transformarea în societate comercială, regândirea eficientă a întregului sistem centralizat de alimentare cu energie termică în baza strategiei de gestionare integrată și eficientă a energiei, precum și încurajarea și sprijinirea amplasării de centrale noi de producție a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, flexibile în funcționare, cât mai aproape de locul de consum, mai ales în cartierele aflate departe de actualele surse de producție.

Raețchi spune că, după o întâlnire cu sindicaliștii RADET, Gabriela Firea a prezentat o altă soluție, respectiv Strategia energetică pentru București care cuprinde și capitolul termoficare să fie urgent aprobată de Consiliul General al Municipiului București, și fuziunea ELCEN cu RADET.

„Se pare că după ce a obținut votul bucureștenilor, pe 5 iunie, Gabriela Firea a uitat toate aceste planuri și soluții și acum face cu totul altceva față de ce a declarat: fuge de răspunderea soluționării celei mai importante crize cu care se confruntă bucureștenii și care vizează sistemul de încălzire”, afirmă Raețchi, conform sursei citate.

Miercuri, primarul Gabriela Firea a transmis o scrisoare premierului Dacian Cioloș, vicepremierului Vasile Dîncu, ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, solicitându-le să se implice în rezolvarea situației problematice dintre RADET și ELCEN.

„Pe termen scurt, stimate domnule prim-ministru, vă rog să aveți în vedere găsirea unor soluții urgente pentru a asigura necesarul financiar atât al RADET, cât și al ELCEN SA, în vederea trecerii perioadei de iarnă 2016-2017, cu precizarea că în prezent Primăria Municipiului București nu poate achita decât subvenția, care este plătită la zi. Totodată, vă cer sprijin, ca șef al Guvernului, în ceea ce privește elaborarea și promovarea unor acte normative menite să soluționeze situația prezentată”, se arată în scrisoarea trimisă de Gabriela Firea.