Austria amână scrutinul prezidențial din cauza problemelor cu plicurile pentru votul prin corespondență

Alegerile prezidențiale din Austria, stabilite pentru 2 octombrie, vor fi amânate din cauza faptului că plicurile folosite la votul prin corespondență se desigilează foarte ușor, a anunțat luni ministrul de interne Wolfgang Sobotka, informează DPA.

La 9 septembrie, Ministerul de Interne austriac anunțase că ia în calcul amânarea din motive tehnice a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. ”Dacă un eșec evident în producerea plicurilor face imposibilă desfășurarea normală a alegerilor, atunci este de datoria mea, în calitate de șef al celei mai înalte autorități electorale, să iau imediat în considerare o amânare” a scrutinului, afirmase ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, într-o declarație difuzată vinerea trecută pe e-mail și citată de Reuters.

Al doilea tur al prezidențialelor din Austria, desfășurat pe 22 mai, a fost invalidat în urma neregulilor la numărarea voturilor prin corespondență.

În această etapă finală a scrutinului s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul extremei drepte, și Alexander van der Bellen, candidat independent susținut de Verzi. Hofer a obținut mai multe voturi în Austria, dar în final votul prin corespondență a înclinat balanța în favoarea lui Van Der Bellen, care a câștigat alegerile la o diferență de numai 0,6%.

Totuși, Curtea Constituțională a admis plângerea privind existența unor nereguli