Excesul ponderal poate determina apariția unor anumite tipuri de accidente vasculare cerebrale

Un studiu al Universității Oxford arată că excesul ponderal poate determina apariția unor anumite tipuri de accidente vasculare cerebrale, potrivit comunicatului Universității.
Studiul, care s-a desfășurat pe o perioadă de 12 ani, a măsurat prevalența diferitelor tipuri de accidente vasculare cerebrale în rândul femeilor cu exces ponderal, în această cercetare participând 1.3 milioane de femei obeze și normoponderale, cu media de vârstă de 57 de ani.
Potrivit rezultatelor studiului, în cei 12 ani peste 20.500 de femei au suferit un accident vascular cerebral. În ceea ce privește femeile cu indice al masei corporale normal (IMC=22.5-25.00), 0.7% dintre acestea au suferit un accident vascular cerebral de tip ischemic, iar 0.5% dintre ele au avut un accident vascular cerebral de tip hemoragic. Femeile cu IMC>30 (obeze), au înregstrat în mod diferit evenimentul cerebro-vascular. Astfel, 1% dintre femeile cuexces ponderal au suferit un accident vascular de tip ischemic, iar 0.4% au raportat accidentul vascular cerebral de tip hemoragic.
Cercetătorii au găsit astfel un risc crescut al apariției accidentului vascular cerebral de tip ischemic în rândul femeilor supraponderale și obeze, dar și un risc scăzut de a dezvolta un accident vascular cerebral de tip hemoragic, se menționează în comunicat. Prin acest studiu, oamenii de știință au dorit să aducă dovezi noi asupra riscurilor apariției bolilor grave care sunt asociate obezității.

Potrivit definiției Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral este cauzat de întreruperea suplimentării cu sânge la nivelul creierului , iar această obstrucționare este de fapt o stopare a cantității de oxigen și nutrienți – ce determină leziuni ale țesutului nervos.

Sursa: SanatateaTV

Studiu: Excesul ponderal poate fi implicat in aparitia diferitelor tipuri de accidente vasculare cerebrale