GAFĂ PREZIDENŢIALĂ CU CĂLCÂIUL PE AORTĂ

Un semnal care ar trebui să ne îngrijoreze pe noi, ca români, a fost tras la Sărbătoarea Patrioților de la Țebea. Riscăm să fim singura țară din lume al cărui conducător are interzis să participe la întâlnirile memoriei istoriei poporului care l-a ales președinte.

La Țebea s-a desfășurat în duminica ce a trecut Sărbătoarea Patrioţilor, iar printre politicienii care au participat la eveniment s-a numărat Traian Băsescu, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu si Vasile Blaga. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis nu a fost aşteptat la aceasta sărbătoare dedicata memoriei lui Avram Iancu și nici nu a venit.

”Unul dintre organizatorii evenimentului, poetul Laurian Stanchescu, cel care an de an cinsteşte memoria „Crăişorului Munţilor”, prin organizarea celui mai mare marş, de peste 100 km, i-a transmis un mesaj dur sefului statului. El a spus că preşedintele Iohannis nu are ce căuta la Țebea, pentru ca a îndoliat tricolorul. Poetul Laurian Stănchescu este nemulţumit de faptul ca preşedintele Klaus Iohannis a refuzat sa îi recunoască titlul de Erou Naţional lui Avram Iancu”.

„Spuneam la un moment dat că dacă aș trai în secolul al XIX-lea, l-aș provoca pe Klaus Iohannis, cavalereşte, la un duel cu pistolul. Sigur, el ştie ce ar fi urmat daca trăiam în secolul al XIX-lea. Sunt revoltat, pentru ca aici este un antiromânism al lui Klaus Iohannis, pe față. Este trădare naţionala. Este un fel de execuţie publică a identitarii naţionale a culturii și istoriei noastre naţionale”

Un eveniment, aparent hrănit din posibile neînțelegeri, bâlbâieli sau nedorite confuzii, ajunge să ne dea un verdict greu de suportat, în aceeași stare pasivă de reacție, precum reușește să fie Klaus Iohannis în scaunul său prezidențial. Simbolul puternic, pe care îl hrănește de sute de ani Avram Iancu pentru românii Ardealului, este pur și simplu ridiculizat și insultat de ceea ce Poetul Laurian Stănchescu sesizează că a comis Klaus Iohannis, prin refuzul de a recunoaște în Avram Iancu pe Eroul Național al acestui popor crunt încercat, mai ales în acea parte de țară în care năvălitorii și hrăpăreții și-au găsit mierea și aurul, de care cu greu s-au săturat și atunci doar cu plată de vieți omenești: ” Este un fel de execuţie publică a identitarii naţionale a culturii și istoriei noastre naţionale”

Dacă gestul la fel de zguduitor al lui Csibi Barna, cel care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu, strigând că „Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară”, în calmul suspect de atunci al autorităților române, a fost înțeles ca fiind gestul unui extremist maghiar, cu pata pusă pe creier, despre atitudinea fățiș antiromânească a cetățeanului român Klaus Iohannis, de etnie germană, ajuns, prin voința majorității românilor, președinte al României, devine una dintre cele mai grele pietre de încercare pentru demnitatea acestui popor.

O astfel de scăpare a președintelui mă face să cred că dincolo de capacitățile intelectuale, din ce în ce mai reduse, de care ar putea să se facă vinovat Klaus Iohannis, mai poate fi descoperit și un profund complot al oamenilor din imediat lui apropiere, consilieri care nu l-au tras de mânecă, strigându-i chiar: ”Șefu, ia seama la Avram Iancu, e rana vie și sângerândă, care poate să-i facă pe români să strige ca din gură de șarpe, dacă nu-i recunoști crăișorului muntelui titlul pe care de mult l-a câștigat în sufletul transilvănenilor și nu numai, acela de Erou Național!

Ceea ce este sigur ține acum de evidență și anume de faptul că puțin îi pasă lui Klaus Iohannis de istoria acestui popor, peste care a nimerit asemenea unui fanariot, demonstrând crase insensibilități față de subtilele gesturi ale istoriei,  pentru românul care simte românește și trăiește ceea ce simte în limba profundă a strămoșilor lui. Nu vorbim aici despre fanatism, despre extremism, șovinism, sau alte manifestări ale violenței și intoleranței, față de o altă rasă, etnie, religie, ci vorbim doar despre ceea ce simte un om pus în fața unor realități obiective, greu de contrazis doar prin simpla categorisire în a fi sau a nu fi adevărate.

Avram Iancu, indiferent de ce crede Klaus Iohannis sau cei de lângă domnia sa (care îl alimentează cum mai sunt puse lemnele de foc, pe timp de ger), cu tot felul de inepții, rămâne Eroul Național, alăturându-se lui Burebista, Decebal, Mircea Cel Bătrân, Ștefan cel Mare și Sfânt, Mihai Viteazu, întregind astfel galeria inatacabilă și inviolabilă a Marilor Bărbați de Stat din spațiul Carpato – Dunărean – Pontic, cei care reușesc să asigure coloana vertebrală a acestui popor.

A fost făcută o gafă prezidențială, care nu ar trebui să rămână fără urmări semnificative, dacă, într-adevăr, poporul român încă mai este viu, încă îi mai pasă de istoria lui multimilenară.

ADI CRISTI