Breaking News

Maia Sandu isi face griji de sistemul de pensionare: ” Amanarea rezolvarii problemelor va duce la o noua criza de proportie in Moldova”

Maia Sandu a organizat o conferinta de presa pentru a vorbi despre sistemul de pensionare si problemele cu care se confrunta. Liderul PAS a declarat ca daca problemele din sistem vor fi amanate asta va duce la o criza care va avea consecinte mai grave decat furtul miliardului.

 

 

Maia Sandu, candidat desemnat PAS: “As vrea sa vorbesc despre sistemul de pensionare. Am decis sa vorbesc despre asta cum, pentru ca se prevad niste schimbari in sinstem. Nestiind exact ce propune guvernarea am decis sa-l discutam. Problemele sistemului de pensie sunt foarte mari, iar amanarea rezolvarii lor va duce la o noua criza de proportie in Moldova, cu consecinte mai grave decat furtul miiliardului. Atat comunistii cat si democratii care au fost responsabili de acest domeniu in ultimii 15 ani au preferat sa ocoleasca problemele, liminandu-se la rezolvari minore.

 

Care sunt cu adevarat problemele? Sistuatia este una critica, astazi cheltuielele fondului de asigurari sociale de stat depasesc 7% de PIB. Deficitul creste in fiecare an. Cei care contribuie la fondul de asigurari sociale achita si pentru cei care nu fac aceste contributii prin intrermediul altor forme de impozite, platite la bugetul de stat, si care trebuie sa fie folosite in alte scopuri. Daca aceasta tendinta va continua, fondul de pensii in doar in cativa ani va deveni o povara insuportabila pentru bugetul de stat, sau va inceta sa existe. Aceste probleme exista din cauza administrarii proaste a sistemului de pensionare, valoarea mica pensiei pentru limita de varsta ceea ce a redus increderea in fond, ca urmare multi oameni se eschiveaza de la plata contributiilor. Asta s-a combinat cu exodul masiv si imbatranirea populatiei. Oamenii se eschiveaza de la achitarea contributiilor pentru ca valoarea pensisie este foarte mica.”

Alte ştiri despre: