Negocieri „serioase” pentru Brexit, nu înainte de alegerile legislative din Germania

 

Negocieri „serioase” cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu vor avea loc, cel mai probabil, înainte de alegerile legislative de anul viitor din Germania, a estimat joi fostul președinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, transmite DPA.

„Înainte de alegerile din Germania și înainte de instalarea unui nou guvern german, cred că nu vor avea loc negocieri serioase”, a declarat Van Rompuy într-un interviu pentru postul BBC Radio 4.

„Poți începe oricând cu chestiuni mai tehnice, dar ‘nucleul dur’, subiectele dificile, vor fi abordate după constituirea unui nou guvern german, iar aceasta se va întâmpla în octombrie-noiembrie (anul viitor)”, a explicat el.

Van Rompuy se așteaptă ca negocierile legate de Brexit să fie „dificile” din cauza diferitelor „linii roșii”, precum insistența Uniunii Europene asupra libertății de circulație a persoanelor drept condiție pentru continuarea accesului Marii Britanii la piața comună europeană.

Noul prim-ministru britanic Theresa May a declarat că nu va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declanșând astfel oficial procedurile de ieșire din Uniune, înainte de începutul anului 2017.