Angela Cristea: Sper ca până la alegeri Acordul de la Paris să fie ratificat în Parlament

Seful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și-a exprimat, sâmbătă, speranța ca până la alegerile parlamentare actualul Legislativ să ratifice Acordul de la Paris din decembrie 2015 privind schimbările climatice.

„Fac un apel, în primul rând, la adresa Parlamentului, dar și la adresa Guvernului, a societății civile, astfel încât România să-și actualizeze strategia în domeniu, în funcție de ce s-a hotărât la Paris în decembrie anul trecut. Noua strategie trebuie să fie una bazată pe consultare largă cu toate părțile interesate, pentru că aceste angajamente care au fost luate vor afecta felul în care trăim fiecare om în parte, dar și mediul de afaceri și multe sectoare economice sunt afectate. De aceea este important să avem o strategie fezabilă pe care să se fi pus de acord cei afectați de ea și eu sper că până în alegeri, deci în actualul mandat al Parlamentului, să putem avea deja ratificat Acordul de la Paris, pentru că ne propunem să fim campioni nu numai la semnarea acestui acord, ci și la ratificarea și mai ales la punerea lui în practică”, a declarat Cristea, în cadrul evenimentului „Redu amprenta de carbon — 2016”, organizat în Parcul Herăstrău.

Ea a precizat că este necesară trecerea de la modelul economiei liniare, în care resursele sunt consumate ca și când ar fi inepuizabile, la modelul circular, în care resursele sunt utilizate „cu responsabilitate”.

„La nivelul UE am luat deja mai multe măsuri, am adoptat Pachetul pentru economie circulară. Este o propunere de trecere de la un model de economie linear, în care ne comportăm ca și cum resursele planetei sunt inepuizabile și în care luăm, folosim, exploatăm, aruncăm fără să ne gândim totdeauna ce se întâmplă cu ceea ce aruncăm, la un model circular, în care tratăm cu responsabilitate resursele limitate ale acestei planete. Nu mai vrem să încurajăm modele economice în care există, de exemplu, anumite aparate casnice, electrice programate deja când să înceteze să funcționeze astfel încât consumatorul să fie obligat să cumpere altceva”, a mai spus Cristea.

În opinia sa, în acest domeniu, fiecare cetățean are un cuvânt de spus și poate face ceva.

„Acesta este un domeniu în care fiecare poate să schimbe foarte mult. În general, oamenii sunt conștienți că e mult de făcut, dar așteaptă atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România să facă Guvernul, Parlamentul, Uniunea Europeană, altcineva (…)”, a adăugat șefa Reprezentanței CE la București.

Angela Cristea a participat, sâmbătă, la evenimentul „Redu amprenta de carbon — 2016” organizat de Asociația Environ, în parteneriat cu Ambasada Germaniei, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București. Acțiunea face parte din seria de manifestări organizate la nivelul UE cu ocazia Zilei Europene a Diplomației pentru Schimbările Climatice.