SUA: Ridicarea restricțiilor de circulație la Charlotte

Autoritățile din Charlotte au ridicat duminică restricțiile de circulație pe care le instauraseră din cauza manifestațiilor, uneori violente, survenite după moartea unui negru ucis de poliție, potrivit AFP.

Într-un comunicat comun, primarul acestui oraș din sud-estul SUA, Jennifer Roberts, și șeful poliției comitatului, Trevor Fuller, au anunțat în cursul serii că ridicarea restricțiilor, instaurate joi, intră în vigoare „imediat”.

Ei au invitat populația să-și „arate unitatea într-o manieră pașnică și legală”.

Manifestații de protest au avut loc în ultimele nopți la Charlotte, un oraș în Carolina de Nord, după moartea lui Keith Lamont Scott, un negru de 43 de ani, ucis marți de poliție.

Noi manifestații au avut loc în noaptea de duminică spre luni, dar ele au rămas pașnice.

Sâmbătă, poliția, cedând presiunii responsabililor politice și ai manifestanților, a publicat înregistrări video cu scena morții lui Keith Scott. Dar aceste imagini nu permit să se stabilească dacă Scott ținea o armă în momentul faptelor, așa cum susțin autoritățile. Familia victimei afirmă că el ținea în mână o carte.

„Nu înțelegem cum acest incident a putut să ducă la pierderea unei vieți”, a declarat Ray Dotch, cumnatul lui Keith Scott. „Și aceasta nu este clar în înregistrările video care au fost publicate”, a spus el.

Înainte de cele ale poliției, familia difuzase o înregistrare video a faptelor, filmată de soția lui Keith Scott, dar care nu este nici ea concludentă.

Poliția afirmă că a găsit la fața locului un pistol încărcat pe care existau urme de ADN ale lui Keith Scott și că acesta din urmă avea la gleznă un toc pentru armă de foc.

Poliția a publicat fotografii ale acestor obiecte, precum și a unei țigări de marijuana.

Ea a declarat că confruntarea dintre polițiști și Keith Scott începuse când agenții veniți ca să aresteze o altă persoană l-au văzut pe Scott în timp ce răsucea o țigară de marijuana în mașina lui, parcată în fața imobilului său, și l-au văzut ținând un pistol.