Parlamentul va examina astăzi moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului

Parlamentul Republicii Moldova se va convoca astăzi în ședință plenară pentru a examina moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, informează MOLDPRES.

Moţiunea de cenzură a fost depusă acum şase zile de deputaţi din PSRM, PCRM şi PLDM. Documentul a fost semnat de 37 de parlamentari – 24 de deputaţi PSRM, cinci deputaţi PCRM şi opt din PLDM.

Decizia de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip a fost luată, după ce Executivul a decis, acum o săptămînă, să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe șapte legi care se referă la sectorul financiar-bancar, dar și la convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei celor trei bănci care au fost lichidate. Premierul Filip a declarat că ”toate proiectele de legi au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care urmează să examineze în octombrie 2016 un nou program pentru R. Moldova”.

Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a prezentat Parlamentului legile asupra cărora Executivul și-a asumat răspunderea, specificînd că „s-a mers pe această formulă, pentru că nu mai există timp, a rămas mai puțin de o lună pînă la ședința comitetului executiv al FMI. Dacă alegem formula clasică nu vom reuși să adoptăm legile respective și să deblocăm finanțarea FMI și a Uniunii Europene”, a declarat Filip.

Conform regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi. Aceasta se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămînii următoare datei depunerii şi se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.