Rosselhoznadzor a interzis temporar importul de porci vii, carne de porc și produse derivate din Republica Moldova

 Serviciului Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar Rosselhoznadzor a interzis temporar importul de animale vii, carne de porc și produse derivate din Republica Moldova, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al autorității de supraveghere ruse.

Interdicțiile se aplică și importului de porci și carne de porc din alte țări, care au tranzitat teritoriul Republicii Moldova, precum și tranzitului de porci și produse din carne de porc din Republica Moldova prin Federația Rusă cu terță destinație, se menționează în comunicatul Rosselhoznadzor.

Restricțiile sînt motivate de izbucnirea a două focare de pestă porcină în localitățile Moșana și Cernoleuca, raionul Dondușeni, și lipsa unor informații care să confirme că autoritățile moldovene au întreprins acțiunile necesare pentru a nu admite răspîndirea bolii, se mai spune în comunicatul Serviciului fitosanitar rus.

Rosselhoznadzor afirmă că a prognozat acum un an și jumătate ”răspîndirea acestei boli periculoase”. Inspecția rusă invocă și faptul că după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Serviciul veterinar din Republica Moldova aplică în activitatea sa aceleași principii și măsuri de combatere a bolii, ceea ce a condus, în opinia Rosselhoznadzor, la apariția pestei porcine africane în Republica Moldova.

Serviciului Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar mai anunță că a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor informații detaliate cu privire la măsurile luate pentru localizarea focarelor bolii și prevenirea răspîndirii acesteia pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că un laborator din Spania a confirmat prezența virusului de pestă porcină în probele aduse din Republica Moldova, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Conform unei dispoziții emisă de autoritățile de la Chișinău satele Moșana și Cernoleuca au fost declarate oficial în stare de alertă, astfel specialiștii urmînd să efectueze acțiuni de combatere a virusului pe parcursul a 45 de zile.