Lituania: Social-democrații la putere, pe locul trei în primul tur al alegerilor legislative(peste 50% din voturi numărate)

 

Social-democrații la putere în Lituania s-au plasat pe locul trei, în spatele unei coaliții formate din Verzi și după conservatorii din opoziție, în primul tur al alegerilor parlamentare desfășurate duminică, după numărarea a peste 50% din voturi, informează luni agenția DPA.

Potrivit cifrelor publicate de comisia electorală a țării, coaliția Uniunea Țăranilor și Verzilor Lituanieni (LPGU) conducea cu 24,6%, urmată de conservatori (17,1%) și social-democrați pe locul trei (15,4%).

Jumătate dintre cei peste 2,5 milioane de alegători în această țară baltică au votat duminică pentru a alege un nou parlament.

În primul tur de scrutin, lituanienii au votat pentru 70 de locuri în Seimas, parlamentul unicameral al țării. Un al doilea tur pentru a alege încă 71 de membri în circumscripții urmează să aibă loc în două săptămâni, notează DPA.

Douăsprezece partide și două alianțe electorale iau parte în scrutin.

Partidele s-au abținut să numească potențiali parteneri de coaliție până după alegeri, în timp ce campania electorală s-a axat pe
probleme sociale și diverse scandaluri de corupție.

Cu 49,9%, prezența la vot a fost mai mică decât la ultimele alegeri în urmă cu patru ani.

Lituania este membră a Uniunii Europene și NATO.