Sârbii din Kosovo își suspendă participarea la guvernare și în Parlament

Sârbii din Kosovo au decis duminică să-și suspende participarea în Parlament și la guvernare după decizia Pristinei de a transforma conglomeratul minier de la Trepca în întreprindere publică, a declarat pentru AFP vicepremierul Kosovo, sârbul Branimir Stojanovic.

În ajun, Parlamentul kosovar adoptase o lege care transformă complexul minier, situat în regiunea Mitrovica (nord), în companie publică pe care statul o va controla în proporție de 80%, restul de 20% devenind proprietatea salariaților săi.

Or, sârbii afirmă că Trepca este proprietate sârbă, subliniind că Belgradul a investit în complexul minier când controla Kosovo, teritoriu pe care îl consideră în continuare una din provinciile sale.

După războiul din 1998-1999 între rebeliunea separatistă albaneză și forțele armate ale Belgradului, Kosovo — teritoriu cu populație majoritar albaneză — a fost plasat sub administrarea ONU, înainte de a-și declara independența în 2008.

„După această decizie proastă, legea asupra Trepca (…), am decis să ne înghețăm participarea”, a declarat Stojanovic.

„Este inacceptabil ca vocea noastră să nu fie nici auzită, nici luată în considerare când proiectul de lege a fost dezbătut în guvern. Așteptăm un minimum de consens pentru cooperarea noastră la guvernare la toate subiectele importante și deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat el.

Sârbii din Kosovo fac parte din coaliția aflată la putere și, fără participarea lor, guvernul nu dispune de majoritatea de două treimi în Parlament indispensabilă deciziilor legate de integrarea Kosovo în Uniunea Europeană.

Complexul minier de la Trepca era una dintre cele mai mari companii din fosta Iugoslavie și avea peste 20.000 de salariați în 40 de mine și uzine de zinc, argint și plumb. În prezent, în complex nu mai lucrează decât câteva mii de persoane.

Complexul este împărțit între partea sa nordică, situată în zona sârbă, și cea sudică, în care sunt utilizați kosovari de etnie albaneză.