Dragnea despre propunerea ministrului Muncii: Nu ne putem bate joc de salarizarea sistemului bugetar

Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, luni seara, despre Hotărârea de Guvern privind înființarea registrului public de salarizare, că Guvernul a atacat în mod electoral” la CCR legea inițiată de social-democrați referitoarea la mărirea salarială de 15 %, având ca principal argument că nu se poate opera o mărire de salarii cu 6 luni înainte de terminarea mandatului unui guvern, iar acum propune o lege cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare.

„Mergem și votăm de mâine ca să fim siguri și ne vine după aia legea. Noi nu suntem orgolioși, numai că nu ne putem bate joc de salarizarea sistemului bugetar din România. Cine-i mai crede? Ei au atacat la Curtea Constituțională o lege prin care se măresc cu 15% salariile”, a spus Dragnea

Potrivit acestuia, înainte de a fi votat premier în Parlament, Dacian Cioloș a mers în fața Comitetului Executiv Național al PSD și pe lângă faptul că a promis că nu va intra în politică, s-ar fi angajat că guvernul va veni cu legea salarizării în Parlament până la 1 martie 2016.

„I-am spus în acel cadru că va primi votul nostru dacă se angajează ca ceea ce noi adoptasem deja în guvern, până să plece guvernul Ponta, va fi respectat. El a zis ‘Da’. Am discutat despre legea salarizării și i-am spus că este un proiect de lege lăsat acolo, că îl pot completa, dar să vină cu el până în primăvară în Parlament, ca să poată să intre în vigoare de la 1 iulie 2016, așa stabilisem. Se angajase la asta. Noi avem ‘Cartea neagră’ a guvernării tehnocrate pe care o să o prezentăm curând și acolo stabiliseră ca termen în 1 martie 2016 să vină cu această lege în Parlament. Și-au asumat în fața noastră. Nu au venit cu asta, acuma este o acțiune pur electorală, au atacat la CCR legea de mărire cu 15 %, având va principal argument că nu se poate opera o mărire de salarii cu 6 luni înainte de terminarea mandatului unui guvern. Și ei vin acum să propună o lege cu 3 zile înainte de alegeri sau cu o săptămână înainte de alegeri”, a adăugat liderul PSD.

El a susținut că „Dacian Cioloș a avut presiuni foarte mari” să se implice în campania electorală” și, la rândul său, premierul „l-a presat din interior pe ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru” și „implică guvernul în acțiuni electorale în folosul celor de la PNL”.

„Se reașează tot sistemul public din România, cum să votezi o asemenea lege în două zile? Eu știu ce s-a întâmplat: cei de la PNL l-au presat pe Cioloș, Cioloș l-a presat pe Pâslaru, eu știu din interior: ‘Dom’le, ieși cu ceva ca să reparăm puțin prostia pe care am făcut-o — să atacăm la Curte legea cu cele 15% creșteri’. De ce au atacat-o? Au atacat-o pentru că au spus că există legea răspunderii fiscal bugetare care spune că cu 6 luni înainte de terminarea mandatului guvernului nu se mai pot adopta actele normative prin care se măresc salariile. Păi, dacă au atacat-o pentru asta, cum vii cu o săptămână înainte să se termine mandatul guvernului? (…) În momentul ăsta suntem în situația în care e un guvern care a mințit, un guvern care, mă rog, nu știu cât de corecte sunt acțiunile pe care le face, pentru că implică guvernul și ministerele în niște acțiuni electorale în folosul celor de la PNL”, a mai afirmat Dragnea.

Potrivit acestuia, legea salarizării este o lege foarte complicată, care așează ierarhiile în sistemul bugetar, și, de aceea, are nevoie de o dezbatere serioasă, de câteva luni.

Hotărârea de Guvern care înființează registrul public de salarizare va fi aprobată în cursul acestei săptămâni și, astfel, autoritățile vor avea o imagine exactă a salariilor din sistemul public, în condițiile în care acesta este necesar la elaborarea Legii salarizării unitare, a anunțat luni ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru.

El a subliniat că finalizarea acestei legi nu este legată de campania electorală.