Mahmoud Abbas a fost reales la conducerea Fatah, principala mișcare palestiniană

Mahmoud Abbas a fost reales marți președinte al Fatah la deschiderea Congresului celei mai importante mișcări palestiniene, a anunțat purtătorul de cuvânt al acestui congres, al șaptelea din istoria Fatah, relatează AFP.

Mahmoud Abbas, 81 de ani, a fost reconfirmat la conducerea Fatah în cursul unui vot „prin consens”, a explicat Mahmoud Abou al-Hija, în cursul unei conferințe de presă. Abbas conduce de asemenea Autoritatea Națională Palestiniană și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), entitate recunoscută la nivel internațional ca reprezentând ansamblul palestinienilor după moartea liderului istoric Yasser Arafat.

„Subiectul a fost propus, a fost un vot prin consens”, a declarat purtătorul de cuvânt la câteva ore de la începerea lucrărilor a 1.400 de membri ai acestui Congres, reunit ultima dată în 2009.

Acest Congres, apreciază analiștii, vizează să-și adune rândurile în jurul lui Mahmoud Abbas, a cărui popularitate este contestată de stradă — potrivit unui sondaj recent, două treimi dintre palestinieni doresc demisia sa — și chiar în cadrul propriului partid.

Mandatul lui Abbas la conducerea Autorității Naționale Palestiniene, început în ianuarie 2005, a expirat în 2009, dar continuă, în lipsa alegerilor din cauza unor profunde diviziuni între Fatah, care controlează Cisiordania, și gruparea islamistă Hamas, care guvernează Fâșia Gaza.