ALDE apreciază ca prematură invitația președintelui la consultările de miercuri; va merge la Cotroceni după convocarea noului Parlament

ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului Guvern și precizează că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță.

„ALDE a luat act de invitația domnului președinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază inițiativa președintelui, dar o socotește prematură. ALDE consideră că cea mai înțeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituției”, se arată într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES.

Potrivit ALDE, noul Parlament va fi validat la începutul săptămânii viitoare.

„Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieși clar dacă un partid politic va deține majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianță de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate. În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliție vor avea misiunea constituțională, precizată de Decizia 80/2014 a Curții Constituționale, de a indica președintelui numele candidatului pentru funcția de prim-ministru (‘Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare’)”, menționează sursa citată.

ALDE susține că „respectul față de proceduri este o condiție obligatorie a calității regimului democratic”.

„Cum respectul față de proceduri este o condiție obligatorie a calității regimului democratic, reprezentanții ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitației președintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță de partide”, se mai arată în comunicat.