Breaking News

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a R. Moldova va fi extins pînă la 1 iulie 2017

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a Republicii Moldova pentru agenții economici din regiunea transnistreană va fi extins pînă la 1 iulie 2017, potrivit unei modificări operate de Guvern la propria decizie din 9 noiembrie 2016, comunică MOLDPRES.

Serviciul Vamal va efectua, cu titlu provizoriu, pînă la 1 iulie 2017, vămuirea, la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere Ocnița. Măsura a fost luată la solicitarea agenţilor economici de pe malul drept al Nistrului, care practică activitatea de import a combustibililor lubrifianți, precum şi pentru a asigura controlul aprovizionării Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, cu produse petroliere.

În luna august curent, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană prin intermediul căilor ferate, prin punctele de trecere a frontierei Colbasna – Slobodca şi Cuciurgan. Astfel, traficul carburanților a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, ulterior fiind transportat la stațiile de cale ferată Rîbnița și Bender-2. În perioada august-septembrie 2016, întreprinderea de stat ”Calea Ferată a Moldovei” a transportat pentru agenții economici din regiunea transnistreană 280 de vagoane cu benzină și motorină, se arată în nota informativă anexată la proiectul de hotărîre.

În urma discuţiilor purtate cu autorităţile de la Kiev şi a înţelegerilor convenite în cadrul grupurilor de lucru sectoriale pentru transport feroviar şi pentru problemele vamale dintre Chişinău şi Tiraspol, s-a decis aplicarea provizorie a controlului vamal la postul Bender 2.