UNIREA DEZBINĂRII NOASTRE

 

Astăzi ar fi trebuit să vorbim despre unire. Despre aniversarea a 158 de ani ce au trecut de la Unire Principatelor Române, Moldova și Țara Românească.

Astăzi ar fi trebuit să ne prindem în Hora Unirii, oferind libertate totală sentimentelor noastre frățești, de români deciși să scoată țara din mocirla dușmăniei, a luptei fratricide. Să nu ne mai omorâm, hulim, schingiuim între noi. Să ne detașăm de acest sentiment al groazei, încercând încă o dată să fim împreună, să lăsăm viața să treacă prin noi în armonia unui destin comun, acela de a înțelege că lângă noi este loc și pentru celălalt. Avem nevoie de acel compromis care să nu ne țină în genunchi, care să nu ne țină încovoiați, dar care să ne dea forța unirii, forța acelui ”unde-s doi puterea crește / și dușmanul nu sporește”.

Această normalitate, văzută cu ochiul liber, nu ne aparține, nu se împacă deloc cu ceea ce se întâmplă în stradă, acolo unde, pe lângă nevinovați și pe lângă cei luați de valul mulțimii, zărim acel nucleu dur al zâzaniei, intereselor oculte, încercând să țină în frâu România, cu aceleași hățuri, cu care țara a fost conducă în ultimii 13 ani.

În preajma zilei Unirii de la 1859 în București s-a întâmplat o tentativă de lovitură de stat dată de Klaus Iohannis, oricât de fantezistă ar părea această acțiune. Pe fondul unui miting neautorizat, care a încercat să capaciteze simbolurile Revoluției Române din Decembrie 1989, prezența președintelui țării în mijlocul protestatarilor, care manifestau împotriva guvernului legitim al țării, alăturându-se acestora, a produs cea mai mare confuzie instituțională, aruncând pur și simplu în aer ordinea constituțională.

Reacția restului țării, față de cei 10.000 de bucureșteni ieșiți în stradă, a fost una pe măsura revoltei firești a celor care au câștigat alegerile din 11 decembrie 2016. Țara ”roșie” a cerut liderilor partidelor de la putere să se organizeze un mega-miting la București, la care să participe peste 500.000 de oameni, care vor să protesteze mai pașnic decât au făcut-o firimiturile lui Nicușor Dan et.comp Klaus Iohannis, față de aceste atacuri repetate ale lui președintelui, de când PSD+ALDE  au câștigat alegerile din 11 decembrie 2016. Duminică seara, pe Bulevardul Magherul din Capitală, în mijlocul unui miting neautorizat de Primăria Generală a Capitalei, Klaus Iohannis declară presei și cameramanului de la Cotroceni: ”Am venit aici în Piața Universității ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească  statul de drept. Or așa ceva nu se poate admite. Zeci, sute de politicieni certați cu legea să se găsească cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignați”. Imediat ce a ajuns la Cotroceni este postat pe pagina sa de facebook acest film, cu comentariu de mai sus, ceea ce, cu siguranță că, va fi speculat de liderii PSD-ALDE în firescul pas ce ar trebui să urmeze, începerea demersurilor de suspendare ale președintelui Klaus Iohannis, pentru tentativa de lovitură de stat!

Mulți analiști politici au sărit ca arși atunci când s-a adus vorba despre mega-mitingul roșu de la București, îngrozindu-i perspectiva declanșării unui război civil. Război civil între cine și cine? Între elefant și țânțar? Dacă nu strivești insecta, oricât de mare ai fi, ea tot te înțeapă! Nu vorbim despre vărsare de sânge. Vorbim doar despre punerea cărților pe masă. Dacă Klaus Iohannis nu-și dă seama că se află la putere, este timpul ca mulțimea să-i aduc aminte de o vorbă deja tradițională, strigată la porțile Cotrocenilor: ”Ieși afară, Javră ordinară!”

Ceea ce a făcut duminică seară președintele lui Florian Coldea și al Laurei Codruța Koveși poate fi numit în termeni cât se poate de clari, trădare națională, atacuri sub centură asupra instituțiilor statului de drept din România. Acea ”gașcă de penali” a fost votată de poporul român, tocmai pentru că acest popor a sesizat că sistemul, creat de Traian Băsescu, pe care acesta l-a denunțat între timp ca fiind stat mafiot, a făcut tot posibilul să zornăie cătușele la mâinile liderilor politici cei mai incomozi pentru chiriașul de la Cotroceni.

Astăzi este ziua unirii, sărbătoarea națională care adună la Iași inima țării. La Iași s-a născut România! O altfel de Românie decât aceea târâtă în stradă de Klaus Iohannis.

ADI CRISTI