ANXIETATEA MAMEI, între normalitate și anormalitate!

Unul dintre cei mai importanți factori care îi provoacă unei mămici anxietate este teama de a-și lăsa copilul singur. Cu toate că studiile specialiștilor arată ca dezvoltarea armonioasă a unui copil depinde de mediul în care el este ținut de mic, de camera sa care contribuie la conturarea unui anumit tip de comportament și chiar a personalității, părinții înțeleg foarte greu că acesta trebuie să aibă propria cameră.

Presupunând că vei deveni mămică în curând și nu vrei ca neliniștea să pună stăpânire pe tine, trebuie să ai în vedere, în primul rând, amenajarea corespunzătoare a camerei bebelușului. Cu toate că ți se va părea prea micuț și mult prea fragil pentru a dormi singur și o sa ai anumite îndoieli, trebuie să te asiguri că toate obiectele de mobilier din camera lui sunt de cea mai bună calitate și vei reuși să fii împăcată.

Iată elementele necesare amenajării camerei bebelușului:

Pătuțul trebuie ales cu mare grijă, întrucât rolul său este fundamental în dezvoltarea armonioasa a unui bebelus. Acesta din urmă are, în mod cert, nevoie să se adapteze condițiilor de viață, iar pătuțul reprezintă primul spațiu dedicat numai lui. Bineînțeles, acest element de mobilier, fie el fix sau pliabil, este necesar să fie însoțit de o saltea foarte confortabilă, care să îi asigure un somn liniștit.

Comoda de înfășat este foarte utilă pentru că nu va mai trebui să te chinui să găsești un loc potrivit pentru a-l înfășa sau schimba de scutece pe cel mic. Mai mult, datorită sertarelor sale, vei avea totul într-un singur loc. Chiar dacă te vei trezi noaptea și îl vei schimba pe bebe, nu va fi necesar să cauți în toată casa hăinuțele și accesoriile de care ai nevoie, căci le vei avea la îndemână.
Lampa de veghe este un real ajutor pentru a adormi copilul mult mai ușor. O lampă specială, cu proiecții și melodii, îl va liniști și va crea o atmosferă ideală pentru somn. Lumina caldă pe care o oferă și faptul că asigură protecția ochilor bebelușului sunt principalele caracteristici care recomandă o astfel de lampă. Mai mult, unele lămpi pot fi folosite ca veioze, iar în timpul nopții, când nu vrei ca bebe să se trezească de tot când îl alăptezi, ci vrei să păstrezi un mediu foarte puțin iluminat, îți vor fi de ajutor.

Draperiile sunt importante pentru a evita ca razele puternice ale soarelui să îl deranjeze. În orice caz, pentru a întregi aspectul camerei, ele trebuie să fie cât mai colorate. De asemenea, este esențial să ții cont unde plasezi pătuțul, astfel încât acesta să nu fie aproape de draperii și de geamuri, pentru a evita degajarea căldurii asupra bebelușului.

Un organizator pentru jucării îl vei găsi util, întrucât chiar din primele luni de viață o să îi cumperi multe jucării sau va primi de la cunoscuți. Pentru a te asigura că nu te împiedici de ele la orice pas, însă nici nu le uiți într-o cutie, acest organizator te va scoate din impas. Mai mult, acesta va fi foarte bun când bebelușul tău o să crească și când îl vei încuraja să își strângă și să își aranjeze singur jucăriile.

Odată ce te-ai asigurat că ai amenajat corespunzător camera celui mic, grijile că acesta poate păți ceva peste noapte se vor diminua, micșorându-și intensitatea. Dacă nu are probleme de sănătate, în mod clar un bebeluș trebuie să aibă propria cameră.

Cum poți trece peste anxietate?

Anxietatea este normală, atât timp cât nu întrece limitele. Cum poți trecere peste această stare?

O primă modalitate prin care poți trece mai ușor peste neliniștea de a-l lăsa pe cel mic să doarmă singur o reprezintă achiziționarea unor interfoane. Acestea au transmițătoare și receptoare al căror volum și microfon pot fi ușor ajustate. Astfel, dacă vei poziționa unul dintre ele lângă patul bebelușului și unul pe noptiera ta, vei auzi imediat când copilul tău se va trezi.
Un alt mod extrem de eficient îl reprezintă instalarea unui sistem de supraveghere care să aibă în vizor pătuțul bebelușului și care să îți permită accesarea de pe telefonul mobil a acestuia, în orice moment. Caută un sistem avantajos, dar mai ales un gadget performant, ca de exemplu un telefon Huawei. El îți va fi de mare ajutor pentru că vei avea posibilitatea să vezi clar și în detaliu fiecare colțișor al camerei. Doar așa vei putea urmări în orice moment din zi sau noapte, de la distanță, dacă cel mic doarme liniștit.

Prin urmare, pentru dezvoltarea armonioasă fizică și psihică a copilului este necesar să îl lași pe acesta să doarmă singur, în propria lui cameră. Asigură-te că aceasta este amenajată corespunzător și că toate elementele ei contribuie la o atmosferă specială pentru somn. Cu toate că e greu să te desparți de cel mic în primele lui luni de viață, căci pare atât de fragil, poți face acest pas liniștită, întrucât tehnologia îți vine în ajutor. Nu uita că dacă vei dormi în același pat cu bebelușul îi poți pune viața în pericol, nu vei reuși să te odihnești corespunzător, iar viața de cuplu poate fi afectată.