Proteine de origine animală sau vegetală?

Din ce în ce mai multe persoane aleg dietele vegetariene sau vegane, înlăturând astfel consumul de proteine de origine animală în favoarea celor vegetale. Lucrurile, însă, nu sunt prea clare în ceea ce priveşte corectitudinea şi efectele unei astfel de alegeri, potrivit specialiştilor.
„Este un subiect foarte disputat în acest moment. Există foarte multe dezbateri, dacă putem folosi numai proteinele vegetale înlocuindu-le pe cele animale sau nu. Sigur că lucrurile nu sunt foarte clare. Ceea ce ştim, însă, foarte clar este că abuzul este periculos mai ales în ceea ce priveşte proteinele animale. Însă sunt tot mai multe persoane care aleg să trăiască cu diete vegetariene sau vegane şi ideea este: să-i încurajăm în acest demers sau să încercăm să le spunem care este opinia nutriţioniştilor din acest punct de vedere? Încă o dată, lucrurile nu sunt foarte clare şi cred că adevărul este pe undeva la mijloc. Dar, noi suntem bucuroşi că oamenii au înţeles că proteinele animale folosite abuziv şi din produse, să spunem, mai puţin recomandate pot fi nocive sănătăţii. Este un moment în care se poate schimba incidenţa bolilor cardiovasculare, incidenţa diabetului, dislipidemiei, toate aceste afecţiuni fiind extrem de costisitoare atât pentru persoanele implicate cât şi pentru societate”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, şef Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

În vederea informării şi responsabilizării populaţiei, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu atrage atenţia asupra necesităţii unor politici de sănătate care să prevadă instituirea în grădiniţe, în şcoli a unor programe de educaţie la care să participe atât copiii cât şi părinţii.